Radiolog pokazao snimak pluća i mozga 3 meseca posle kovida

Zdravlje 09. okt. 202012:26
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Radiolog Aleksandar Ivković na svom blogu pruža naučni uvid u sve pojave koje je sa sobom donela pandemija koronavirusa. Rešio je da podeli kakvo je stanje jednog pacijenta tri meseca nakon što je preležao opaki virus.

Lekari i dalje ne znaju sa sigurnošću kakve sve posledice kovid 19 ostavlja po organizam. Postoje čak osobe koje više meseci pate od bolesti koju izaziva novi koronavirus, a mnogi prijavljuju i brojne tegobe koje ih muče i nakon negativnog testa.

Pročitajte još:

Niški radiolog, čije smo tekstove prenosili i ranije, ovog puta je odlučio da podeli snimke pluća i mozga svog pacijenta, koji je preležao virus pre tri meseca.

Objavu sa bloga Aleksandra Ivkovića „Ljudi i ostale laži“, prenosimo u celosti.

„Obećao sam da ću preneti kakvo je stanje pacijenata nakon kontrola. Ovde se radi o pacijentu koji je u grupi 50 – 60 godina, muškog pola, imao teži oblik kovida, nije bio na respiratoru, samo na kiseoniku.

Prvi put kada sam ga pregledao bio je početak jula. Obostrana pneumonija.

Foto: Aleksandar Ivković

Ime sam uklonio, datum se vidi, kao i ime ustanove. Ove bele fleke u plućima, koje kada se malo uveća, liče na mutno staklo, su ustvari žarišta pneumonije.

Foto: Aleksandar Ivković

Kada bi ove bele „fleke“ počele da se šire ka sredini, ka srcu, to bi značilo da se bolest širi i da se razvija citokinska oluja. Nije došlo do toga.

Pacijent je došao na kontrolu nakon mesec dana. Žali se samo za zamaranje. Nema tegobe, samo želida vidi kakvo je stanje pluća.

Foto: Aleksandar Ivković

Evidentno više nema onih zona zapaljenja. Bronhi su lako zapaljeni, mogu da se uoče mesta na kojima je bilo zapaljenje.

Foto: Aleksandar Ivković

Ako se zagleda malo bolje prisutne su zone oštećenja alveola ali to ne spada u neki nalaz koji je zabrinjavajući.

Skoro dva meseca kasnije, ponovo dolazi na pregled. Ovaj put nisu pluća u pitanju. Žali se da je konfuzan, da ne može da se seti nekih reči, da ne može da završi rečenice, da ima rupe u pamćenju.

Urađen je MR pregled mozga.

Foto: Aleksandar Ivković

Jedna ishemijska lezija, nekoliko mikroishemijskih lezija i atrofija mozga.

Takav nalaz se uklapa u tegobe koje je pacijent opisao. Takođe se uklapa u ono što opisuju drugi da vide kod svojih pacijenata.

Za one koji nisu shvatili još uvek – kovid 19 je opasna bolest. Od nje se umire, ostaju posledice. Nikako nije za igranje.
Nikako nije ni za namerno zaražavanje, kako su neki pozivali“, napisao je radiolog.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar