Drugi put se razboleo od korone – sa još gorim simptomima

Zdravlje 13. okt. 202011:34 > 11:4810 komentara
Podeli:
zašto je korona opasna
Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Jedan 25-godišnji muškarac dva puta se zarazio koronavirusom i drugi put je razvio mnogo ozbiljnije simptome, prema novom istraživanju medicinskog žurnala Lancet.

Ovaj mladić iz Amerike prvi put je imao simptome virusa poput upaljenog grla, kašlja, mučnine, glavobolje i dijareje krajem marta, ali se do kraja aprila navodno oporavio.

Do kraja maja osećao se bolje i tog meseca je dva puta testiran pozitivno.

Krajem maja, međutim, javio se u urgentni centar sa sličnim simptomima i posle pet dana lekari su konstatovali nizak nivo kiseonika i kratak dah. Lečen je na odeljenju za hitne slučajeve gde mu je urađeno snimanje koje je pokazalo da ima upalu pluća, prenosi Euronews.

Pročitajte još:

Istraživači su naveli da je pacijentu bio potreban dodatni kiseonik, a da je od simptoma u međuvremenu razvio bolove u mišićima, kašalj i kratak dah.

Ovo je prva osoba u Severnoj Americi koja je, kako se zasad čini, reinficirana koronavirusom. Na svetskom nivou zabeležena je nekolicina ovakvih slučajeva, mada nema stopostotno pouzdanih podataka koji bi potvrdili da je reč o reinficiranju. U nekim slučajevima se sumnja da su negativni testovi između dva pozitivna bili lažni.

Prethodno su slični slučajevi bili zabeleženi u Belgiji, Hong Kongu i Holandiji, a istraživači su za Lancet napisali da je samo još jedan pacijent u Ekvadoru razvio teže simptome drugi put.

Još uvek je, takođe, nepoznato koliko su dugo ljudi koji su preležali koronavirus imuni nakon toga, mada većina naučnika smatra da imunitet svakako traje određeni period.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar