Domaći napici koji jačaju imunitet od davnina su poznati zbog blagotvornog dejstva, a u ove dane kada vrebaju i prehlade i virusi, dobro je znati kako ih napraviti i od kojih sastojaka.
Izdvajamo četiri domaća eliksira koji svojim antioksidativnim dejstvom jačaju imunitet i odlična su preventiva od bolesti. Ipak, za svaki slučaj najbolje je da se pre konzumiranja kosultujete sa svojim lekarom, posebno ako uzimate neku terapiju.
Sastojci:
100 g organske kurkume u prahu
1 kašičica crnog bibera
1 kašika cimeta
1 kašika đumbira u prahu
100 g kokosovog ulja
350 ml vode
Priprema:
Zagrejte u loncu kurkumu, crni biber, cimet, đumbir, kokosovo ulje i vodu. Na umerenoj temperaturi i uz često mešanje pustite da smesa provri, pa kuvajte desetak minuta dok ne ispari višak vode.
Sklonite lonac s vatre i ostavite da se ohladi 10 do 15 minuta. Tada smesi dodajte med i sve zajedno dobro promešajte.
Preručite ovaj krem u sterilnu staklenu posudu i stavite u frižider. Možete da ga tako čuvate od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.
Kad poželite da napravite zlatno mleko, 100 ml mleka po izboru lagano zagrejte i pomešajte s jednom do dve kašičice krema od kurkume.
Sastojci:
300 g belog luka
1 kg limuna s korom
1,5 l vode
Priprema:
Limun iseći na komade, pa izblendirati, kao i beli luk. Vodu staviti da proključa, pa dodati samleveni beli luk i limun. Na laganoj temperaturi i poklopljenu, ovu smesu prokuvati najduže 15 minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Sipati i čuvati u zatvorenim staklenim posudama, na hladnom.
Piti na prazan želudac svakoga jutra od 0.5 dl (rakijska čašica), tokom 25 dana. Nakon toga preporučuje se pauza od 10 dana, pa ponavljanje postupka još 25 dana.
Sastojci:
2 l vode
200 g šećera
10 vrhova sveže nane
1 limun
Priprema:
Prokuvajte vodu i šećer, pa kad se ohladi, dodajte nanu. Ostavite da odstoji 24 sata, pa nakon toga procedite i dodajte sok jednog limuna.
Sastojci:
2 šoljice kvalitetnog meda
5 cm korena đumbira
5 cm korena kurkume
1 kašika kurkume u prahu
1 limun
1 pomorandža
1/3 šoljice jabukovog sirćeta
1 prstohvat bibera
Priprema:
Dobro operite limun i pomorandžu, iscedite ih, a kurkumu i đumbir ogulite i narendajte. Ulijte sirće u posudu i pomešajte sa sokom limuna i pomorandže.
Narendajte koricu limuna i pomorandže, pa dodajte mešavini zajedno s ostalim sastojcima i dobro izmešajte.
Ostavite preko noći u frižideru, pa sledećeg dana procedite kroz cediljku mešajući kako biste odvojili sve krupne delove.
Sirup možete da dodate u čaj ili da ga pomešate s vodom. Ako ga dodajete u čaj, pazite da ne bude vruć kako biste iskoristili dobrobiti meda.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: Delta soj