Četiri rečenice koje treba da kažeš depresivnoj osobi

Zdravlje 06. nov. 202016:07
Podeli:
Foto: : PARAMOUNT TELEVISION - Album / Album / Profimedia

Ukoliko ste primetili da se neko vama blizak bori sa mentalnom bolešću, možda niste sigurni kako da mu pomognete i koje su prave reči podrške. Jedan student medicine dao je dobre savete za takvu situaciju.

Zahari Dereniovski (27) je motivacioni govornik i student medicine na Univerzitetu u Sidneju, a specijalizovan je za mentalno zdravlje i snima edukativne TikTok snimke na tu temu.

U jednom od svojih najnovijih klipova, Zahari je otkrio zašto su reči poput „slušam te“ i „ne mogu ni zamisliti koliko ti je teško“ korisne ljudima koji imaju problema sa svojim mentalnim zdravljem.

On je naveo četiri rečenice koje pomažu osobama koje se bore sa depresijom.

Prvo, uvek ih treba pitati da li su dobro.

Drugo, treba ih slušati bez osuđivanja.

Treće, treba ih ohrabriti da potraže pomoć.

Četvrto, treba proveravati kako napreduju u svojoj borbi.

Druge reči koje mogu biti korisne su „hajde da razgovaramo o tome“ i „želim da te bolje razumem kako bih mogao da pomognem“, jer uvažavaju njihova osećanja i pokazuju im da ste spremni da se angažujete za njih.

„Ako znate šta da kažete, možete pomoći nekome da oseti podršku i pristupi odgovarajućoj pomoći mnogo pre nego što zapadne u krizu, što može zaista pozitivno promeniti njihov život“, naglašava Zahari.

Samoubistvo
Depresija – ilustracija; Foto: VICTOR de SCHWANBERG / Sciencephoto / Profimedia

U svojim ranijim snimcima, Zahari je otkrio da su fraze poput „sve se dešava s razlogom“ i „izdrži i nastavi dalje“ štetne za ljude koji se bore sa mentalnim tegobama.

Pročitajte još:

„Ljudi se ne osećaju bolje kada kažete ‘ono što te ne ubije, čini te jačim’ i ‘sve se događa s razlogom'“, rekao je Zahari, dodavši da ne pomažu ni reči poput „vreme leči sve“.

On je otkrio i signale koji bi vam mogli pomoći da primetite da li s određenom osobom nešto nije u redu:

Postoji pet znakova koji bi trebalo da vas alarmiraju. Prvi znak problema je ako se neko stalno žali da je preumoran. Zatim, ukoliko prolazi kroz težak životni period – kao što je smrt bliske osobe, gubitak posla ili razvod. Ukoliko kažu da su stalno zauzeti, to je takođe zabrinjavajući znak, kao i ako primetite da ih ne raduju više stvari koje su ih nekada baš interesovale. Emocionalna distanciranost i izbegavanje određenih stvari ili tema takođe mogu ukazati da se neko ne oseća najbolje.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar