Trinaest simptoma depresije o kojima niko ne priča

Zdravlje 19. sep. 202009:5810 komentara
Podeli:
Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Depresija je užasna bolest koja može da pojede čoveka - a borba sa njom je izuzetno teška. Zbog toga je važno prepoznati znake ove bolesti kod sebe i kod drugih, a oni često uključuju simptome o kojima se dovoljno ne priča.

Nedostatak volje, gubitak interesa za nekada omiljene aktivnosti, osećanje bespomoćnosti ili beznadežnosti, zamrznutost u vremenu i prostoru, osećanje praznine – ovo su simptomi koji se najčešće povezuju sa depresijom.

Pročitajte još:

Međutim, postoje nijanse u ponašanju osobe, kao i u njenim mislima, a koje nisu dovoljno objašnjene u medijima. To znaju samo oni koji od depresije pate, kao što je Emili, autistična devojka koja ima svoj blog posvećen mentalnom zdravlju.

Na svom Tviter profilu ona je podelila trinaest simptoma depresije o kojima se ne govori dovoljno, ali koje su često iskustvo onih koji se bore sa ovim oboljenjem. Ovo su ti simptomi.

Mentalna iscrpljenost – ovo osećanje dolazi od toga što se stalno borite sami sa sobom. To vodi ka manjku koncentracije, zaboravnosti, hronična slabost, propuštanje rokova, povlačenje iz društva, insomia, često razboljevanje…

Otuđenost – osećate se kao da prolazite kroz život, a zapravo niste tu. Sve što se dešava oko vas ne čini vam se stvarnim. Osećate se odvojeni od svog tela, kao da sebe posmatrate spolja. Osećate se otuđeno i tupo, dok vam ništa ne deluje stvarno.

Počinjete sa ponašanjima koja ne deluju autodestruktivno, ali na duže staze počinju da budu – recimo, sve češće pijete, upuštate se u nazaštićene seksualne odnose, trošite mnogo novca, donosite nepromišljene odluke.

Osećate i fizičke simptome – bol u stomaku, glavobolje, gubitak apetite, izostanak menstruacije kod žena, dijareju, mučninu, nagli gubitak kilograma ili naglo gojenje…

Preplavljuje vas osećanje srama – jer mislite da vas drugi osuđuju, jer ne možete normalno da funkcionišete, da održavate svoju higijenu i higijenu svog životnog prostora.

Ne možete da se koncentrišete, već samo ležite i listate društvene mreže – jer vam tako brže prolazi dan.

Krivica – osećate se tako jer ne možete da ispunite očekivanja drugih, jer ste ih razočarali tako što ste otkazali neke dogovore koje ste imali sa njima, na primer.

Osećate se kao da morate da se pretvarate da je sve u redu – oblačite se, šminkate i pravite frizuru, jer imate osećaj da morate da se ponašate „normalno“. Ako vas neko pita kako ste, odgovorićete mu da ste okej.

Osećaj da ste ponovo „na lošem mestu“ i da ne možete ništa da preuzmete povodom toga – morate se setiti šta vam je pomoglo da izgurate loš period.

Nemoguće vam je da razmišljate o budućnosti – pa ni da pravite bilo kakve planove. Možda se osećate kao da živite u budućnosti za koju niste ni mislili da će se dogoditi, pa vam sada deluje nestvarno. Ili ne vidite sebe u budućnosti, pa ne možete ni da planirate nešto.

Osećate bes prema sebi – jer vam se čini da trošite dragoceno vreme. Želite da popravite sve, a ne možete. Ne možete ni da objasnite drugima zašto se tako osećate. A najgore – sav napredak koji ste eventualno postigli pada u vodu.

Ukoliko se pronalazite u Emilinim rečima, potražite pomoć – možete da se obratite stučnjacima za mentalno zdravlje kao što su psihijatri, psiholozi, klinikama i Centrima za mentalno zdravlje, vašem lekaru opšte prakse, socijalnom radniku, privatnoj klinici, kao i lokalnim medicinskim ili psihijatrijskim društvima.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar