Ugrožena ptica iz Srbije 231 dan letela do Namibije

Putovanja 08. apr. 202013:01
Podeli:
Modrovrana
Modrovrana: McPhoto/Volz / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedinka modrovrane, ugrožene vrste ptica, koja je u Srbiji radi praćenja seobe obeležena nožnim prstenovima, pronađena je na farmi u blizini Otjivaronga u Namibiji, što je prvi put da je nađena na tolikoj udaljenosti i u tom delu sveta, objavilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Modrovrana, koja je kao mladunče u gnezdu, u julu 2019. obeležena u okolini Bačke Topole, pronađena je nakon putovanja koje je trajalo 231 dan, na udaljenosti od 7.368 kilometara od mesta izleganja.

Iznemoglu pticu je pronašao lokalni farmer, a potom je dopremljena u namibijski centar za oporavak divljih životinja o čemu je obavešten Centar za markiranje životinja, koji radi pri Prirodnjačkom muzeju iz Beograda.

Pročitajte još:

Nakon tronedeljnog oporavka ptica je 17. marta puštena na slobodu, a ornitolozi očekuju da će se nakon duge prolećne seobe vratiti u blizinu mesta izleganja, gde bi mogla da započne gnežđenje.

Modrovrana je selica koja zimu provodi u podsaharskoj Africi, a u Srbiju dolazi krajem aprila, da bi je napustila krajem septembra.

To je ptica veličine gradskog goluba koja se gnezdi na otvorenim staništima. Gnezda smešta u duplje starih stabala i lesnih odseka, a hrani se krupnim insektima, malim gmizavcima, vodozemcima i sisarima.

Ugrožena je nestajanjem staništa usled intenziviranja poljoprivrede, smanjenjem broja stabala sa odgovarajućim dupljama, intenzivnim korišćenjem pesticida i krivolovom na seobi.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, podsećaju da sa svojim lokalnim partnerima, već 17 godina rade na aktivnoj zaštiti nacionalne populacije modrovrane.

Za to vreme, kroz program postavljanja drvenih kutija za gnežđenje, vojvođanska populacija modrovrana povećana je sa 15 na više od 250 parova, što predstavlja najveći uspeh u zaštiti ugroženih vrsta ptica u Srbiji.

Osim u Vojvodini, kutije za gnežđenje postavljene su širom Negotinske krajine i u okolini Beograda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram