Noćenje oko 1.300 dinara.
Kafa oko 400 dinara, flašica vode preko 300, smeštaj – da se smrzneš. Te cene sa Zlatibora i Kopaonika nećete videti na srpskom skijalištu koje je pravo osveženje u domaćoj zimskoj ponudi.
U pitanju je skijalište Jabuka kod Prijepolja, nekada ozbiljan zimski centar u koji su rado dolazili turisti iz cele bivše Juge. O njemu se u poslednje vreme iznova govori, pre svega, zbog znatno manjih cena u odnosu na najveće centre u zemlji. Zato smo kontaktirali Ski klub Soko Jabuka kako bismo proverili šta nude.
„Skijalište radi, imamo tri staze, u proseku su duge oko 300 metara svaka. U blizini skijališta je restoran. Recimo, cena kafe je oko 100 dinara. Tu je i smeštaj koji košta oko 1.300 po osobi za noćenje, a sa doručkom je otprilike do 1.500 dinara.“
Naš sagovornik kaže da ski lift trenutno ne radi i da je u planu za sledeću godinu, ali uživanje na snegu svakako je moguće.
„Staze rade od ujutru do 16 časova. Ima gostiju, posebno vikendom. I za decu postoji škola skijanja, čas je 1.000 dinara, a 500 dinara su skije. I snega sada ima baš dosta, a bićemo otvoreni sve gok ga ima“, kaže naš sagovornik i ističe da je sve više gostiju i iz ostatka Srbije, ne samo iz okoline.
Ovo skijalište se nalazi na oko 15 kilometra od Prijepolja i na oko pet sati vožnje od Beograda. Smešteno je na planinskoj visoravni Jabuka na 1.300 metara, na putu Prijepolje–Pljevlja. Zbog specifične klime u ovim predelima obično snega ima dosta i kad ga u drugim delovima zemlje skoro i nema.
Jabuka možda nema ponudu kakvu imaju Kopaonik i Zlatibor, ali je svakako primamljiva za zimske sportove, naročito za skijaše početnike. Pogotovo je pogodna za boravak dece zbog specifičnih vazdušnih strujanja.
U selu se nalazi i turističko naselje i memorijalni kompleks Boško Buha koje je dobilo ime po partizanu-detetu i narodnom heroju koji je poginuo u ovom mestu.
U blizini je i manastir Jabuka, kao i pećina čiji je ulaz na 800 metara nadmorske visine, a hodnici su dugi skoro 300 metara.
BONUS VIDEO: Kako se pripremiti za skijanje?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare