Priča koja će vas inspirisati.

Divna novogodišnja priča N1 vodi nas u selo Arnajevo, nadomak Beograda, gde živi čovek nadimka „Kosmajski div“, koji je za Novu godinu poželeo – patike. Jedini problem je to što nosi obuću broj 54, a od zatvaranja fabrike Borovo – u prodavnicama u Srbiji više ne može da pronađe toliko velike patike.

Još je u detinjstvu bilo jasno da će Miliša Jovanović izrasti u pravog džina. Uvek je bio najviši u odeljenju, a majka Persa je prestala da mu kupuje obuću na dečijem delu već u sedmom razredu. Stopala su mu kasnije narasla do broja 54. I tu počinju problemi, jer u prodavnicama više ne može da pronađe cipele koje mu odgovaraju.

„Dok je bilo Borovo, bilo je svega. Odeš, naručiš, daš pola para, posle podigneš i platiš ostatak. Zatvorilo se Borovo, zatvorile su se i još dve, tri privatne radnje, prodali su lokale… Sada gde god da odem, čim dođem do vrata oni dižu ruke i kažu: ‘Nema’“, priča Miliša, koji za hladne dane nema ni čizme, nego, kako kaže, „stavi kese i crne džakove za smeće, i uvek dvoje-troje čarapa ima u rezervi“.

Domaća štampa je upoznala javnost sa njegovim problemom pre nekoliko meseci, a odjeci te priče čuli su se i u inostranstvu, tačnije u susednoj Hrvatskoj.

Pročitajte još:

„Šetajući jednom zagrebačkom trgovinom ugledao sam patike sa istaknutim brojem 54. Istog časa sam se setio priče o Miliši i odlučio sam kupiti iste. Kako dolazi Božićno vreme, moja je zamisao, učiniti dobro delo i obradovati nekoga nepoznatog. Uspostavio sam u međuvremenu kontakt i sa Hrvatskim veleposlanstvom u Beogradu i oni su voljni vrlo rado pomoći oko transporta i isporuke Miliši. Ne pišem Vam ovo radi bilo kakvog publiciteta ili eksponiranja u medijima nego isključivo radi ‘malog dara za velikog Milišu’“, poruka je anonimnog darodavca iz Hrvatske.

Ulogu kurira u ovoj priči na sebe je preuzeo hrvatski ambasador Hido Biščević lično. Zato je iz Ambasade koja se nalazi u centru Beograda, otišao do 44 kilometra udaljenog sela Arnajevo u kom Miliša živi sa majkom. Ekipa TV N1 ga je u tom pohodu pratila. Pogledajte kako je prošao ovaj susret.