Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Zbog svetske ekonomske situacije, ali i krize u našoj zemlji brojni Čačani nisu mogli da obezbede novogodišnje paketiće svojim mališanima. Pojedini se bore i da prežive, a veliki je broj onih koji, kako kažu, sastavljaju kraj sa krajem. Međutim, aktivista iz Čačka je rešio da "uzme stvar u svoje ruke". U poslednjih nekoliko dana je posredstvom društvenih preža prikupio novac, kupio poklone za decu i svakodnevno mami osmeh sa njihovih lica.

Pavle Jelesijević kaže za Nova.rs da je došao sam na ideju da uz pomoć društvenih mreža i svojih sugrađana ulepša novogodišnje praznike našim najmlađima čiji roditelji nisu u mogućnosti da im to priušte.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Akcija prikupljanja sredstava trajala je samo 48 sati i za to vreme prikupljeno je oko 130.000 dinara, veliki broj sugrađana je uplatio svoj skromni doprinos i ovom prilikom bih se zahvalio svima njima, jer ja sam možda pokretač akcije ali oni su moj pogon“, priča nam Pavle.

Paketiće razvozi svojom „zastavom 750“ – čuvenim „fićom“ iz daleke 1979. godine kojeg je za ovu priliku okitio novogodišnjom dekoracijom i velikom mašnom na poklopcu motora.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Na galeriji verovali ili ne su lampice na baterije i deca se oduševljavaju kad vide da im fića sa paketićima staje ispred kuće što mi je posebno drago. Stiže ovo nekada najpopularnije jugoslovensko vozilo bez problema i do najzabačenijih kuća u selu, i kroz sneg i kroz blato, prede kao singerica. Prvi dan smo dostavili 30 paketića, nastavljamo dok ne podelimo svih 105 paketića“, priča nam Pavle.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ja kao vozač, a moja devojka kao navigator i suvozač i stižemo svuda gde deci treba radost, napominje.

„Veoma mi je drago da je ova akcija pobrala simpatije mojih sugrađana i da su se mnogi uključili u nju a nadam se da ću uspeti da motivišem i druge da urade slično jer ipak deca su naša budućnost“, kaže Jelesijević. Prema njegovim rečima, ništa ga više ne raduje nego sjaj u očima dece kada im uruči poklone, a rastuži se kada vidi suzu u oku, najčešće majki, koje nisu mogle da mališanima to priušte.

„Imamo tu porodica sa troje, čak i četvoro dece, ali ja ne želim da iznosim njihova imena, ovo je samo jedan ljudski gest“, zaključuje Pavle Jelesijević za Nova.rs.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Iako naš sagovornik smatra da bi svako to uradio, činjenica je da to nije tako. O tome svedoči Radojka P. koja ima dva deteta.

„Suprug mi radi, ja moram da budem kući sa decom. Jedva se prehranjujemo, a kada dođe 25. u mesecu i plaćanje računa dođe nam da udaramo glavom u zidove. Sve je poskupelo, trudimo se deci da obezbedimo koliko-toliko pravilnu ishranu, a mi jedemo krompir. I on je više od 100 dinara po kilogramu. Mališanima treba voća, vitamina… Nismo mogli da im kupimo paketiće“, jada se ova Čačanka.

Kada je videla akciju prijavila se i deci su juče uručeni pokloni. Njihova radost i sreća je bila bezgranična, objašnjava ona.

„Ja ne poznajem tog dečka koji je organizovao akciju, ali njegova humanost je za divljenje. Verujte da sam zaplakala, kako od muke, tako i od sreće kada sam videla taj sjaj u očima dece dok su uzimala poklone. To je neprocenjivo“, kaže ona za Nova.rs.

Pročitajte još:

Naša sagovornica ukazuje da bi svet bio mnogo lepši kada bi više ljudi postupalo kao što to Pavle radi.

„Nemerljiva je moja zahvalnost u ime moje dece. Čak su mi i neke komšinice pričale da su se prijavile i očekuju njegov dolazak. Samo da kažem, svaka čast za akciju zlata vrednu“, zaključuje Radojka za naš portal.

I dok se Čačak diči jelkom za koju je izdvojeno pre nekoliko godina oko 30 hiljada evra, koncertima za koje je, kako kažu poznavaoci prilika, opredeljeno više desetina hiljada evra, pojedine porodice nemaju ni za osnovne životne potrebe, bolnica nema magnetnu rezonancu, a na nekim dečijim licima je suza umesto osmeha. Da li treba neko ko vodi ovaj grad da razmisli o tome? Vreme će pokazati.

Zato je ovaj gest našeg sugrađanina Pavla, koji je jedva pristao da govori o svojoj akciji, više od herojstva, zaključuju Čačani sa kojima smo razgovarali.

***

Bonus video: Radojka Nikolić i Vladimir Kovačević: Nova godina i novi pad životnog standarda?