Božićna pšenica Foto: Dejan Ilic / Alamy / Alamy / Profimedia

Među najlepšim ukrasima praznične trpeze jeste i božićna pšenica, simbol srećne i plodne godine koja je pred nama.

Među pravoslavnim običajima izdvaja se i sejanje božićne pšenice za koju se veruje da simboliše plodnu godinu koja dolazi i da u dom donosi sreću, zdravlje i blagostanje. Seje se na dan Svete Varvare 17. decembra ili na Svetog Nikolu 19. decembra.

Uz nekoliko saveta biće bujna i zelena taman do Božića.

Veče pre sejanja pšenicu potpite u mlaku vodu i ostavite preko noći da odstoji.

Pšenicu ujutru obrišite paprinim ubrusom ili salvetom da pokupi višak vode. U tanjirić srednje veličine ili u manju plitku posudu stavite tanji sloj zemlje. Preko rasporedite pšenicu u jednom sloju tako da sasvim prekrije dno.

Pročitajte još:

Ostavite oko centimetar slobodnog prostora do ivica posude da bi se pšenica lepo razvijala. U sredinu možete da stavite čašicu za rakiju kako bi, kad pšenica izraste, ostao protor za sveću koju tu na praznik možete da stavite i zapalite.

Preko pšenice stavite još jedan tanji sloj zemlje.

Božićno žito stavite, recimo, na prozor, ali ne previše blizu radijatora. Svakog dana ga blago poprskajte vodom par puta.

Kad pšenica lepo izraste, možete da joj blago štricnete vrhove da bi svi listići bili iste visine.

Kako verovanje kaže, pšenica se sadi da bi naredna godina bila uspešna i plodna, i to baš na Svetu Varvaru, odnosno na Svetog Nikolu, da bi taman do Božića biti bujna i zelena i tako krasila prazničnu trpezu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar