Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta vi mislite?

Donedavno, da ste u Italiji rekli da želite picu sa ananasom, nazvali bi vas bogohulnikom i verovatno bi vam oduzeli pravo govora. Međutim, jedno je kada neko čija reč nema težinu to kaže, ali kada poznati pica majstor odluči da tako nešto uradi, onda se zemlja podeli na dva tabora i aktivno učestvuje u debati.

Svako ko je kročio u Italiju zna da postoje nepisana pravila kojih se morate pridržavati, a najvažnije od svega se vrti oko hrane. Kapućino posle 11 sati? Samo za turiste. Špagete bolonjeze? Jeziva pomisao. Ananas na pici? Jeres. Ili je barem bila do sada.

Pica sa ananasom osvaja Italiju?

: IOS / Zuma Press / Profimedia

Jer 2024. bi mogla biti upravo godina godina u kojoj pica sa ananasom osvaja Italiju zahvaljujući Đinu Sorbilju, čuvenom napuljskom majstoru pice, koji je dodao novu picu u piceriju Sorbillo, koja se nalazi u centru Napulja ulici dei Tribunali.

Sorbiljova kreacija pod nazivom „Margherita con Ananas” košta 7 evra. Ipak, to nije obična havajska pica; to je bela pica, bez sloja paradajza, posuta sa najmanje tri vrste sira, sa dva puta kuvanim ananasom za karamelizovani ukus.

Đino Sorbilo, treća generacija pica-majstora, rekao je za CNN da je stvorio da bi se borio protiv predrasuda o hrani.

„Nažalost, ljudi prate gomilu i prerano donose zaključke na osnovu mišljenja drugih ljudi ili onoga što čuju. Primetio sam u poslednjih nekoliko godina da mnogi ljudi procenjuju sastojke ili metode pripreme hrane jednostavno zato što u prošlosti većina ljudi nije znala za njih, pa sam hteo da dodam te kontroverzne sastojke“, objasnio je on.

: IOS / Zuma Press / Profimedia

Inače, Sorbiljo ima 21 piceriju širom sveta, uključujući i one u Majamiju, Tokiju i Ibici – pa je važno istaći da je jedan od najznačajnijih pica-majstora na svetu. Ali da se vratimo na kontroverznu picu.

Kako pripremiti picu sa ananasom?

Ananas se prvo peče u rerni, a zatim ohladi. Dimljena provola (lokalni sir od kravljeg mleka iz Kampanije), ekstra devičansko maslinovo ulje i svež bosiljak se zatim dodaju pre nego što pica ode u rernu.

Dok se vadi iz rerne, oko kore posipa „mikro strugotine“ od dve vrste dimljenog kaciorikota sira: jednog od koza sa Sardinije i drugog od bivola u obližnjoj oblasti Čilento, koji, prema rečima Đina Sorbila, čini da pica bude zaista sočna.

Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

Ukusan ili ne, ananas na pici je tabu za većinu Italijana. To je, kako kaže Sorbiljo, izazvalo mnogobrojne žustre rasprave na društvenim mrežama, a o pici se čak raspravljalo i na nacionalnoj televiziji.

„Italija je podeljena zbog ovoga. I ne samo Italija. Postoji mnogo argumenata o tome. Mislim da ljudi uglavnom nisu radoznali. Oni su nepoverljivi prema bilo čemu drugačijem“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ananas na pici se ne razlikuje od avanturističkih dodataka sa kojima picajoli rade poslednjih godina.

: IOS / Zuma Press / Profimedia

„U poslednjih nekoliko godina ljudi su koristili sastojke koji nikada nisu korišćeni pre pet-šest godina. Sada koristimo mortadelu koja se nije koristila pre 10 godina, seckane pistaće, masline u prahu, penu od mocarele, čak i džemove. Zašto ne bismo ponovo dodali i ananas? Pica je poprimila novi život u poslednjih pet ili šest godina,“ prenosi Pun Kufer.

U svakom slučaju, videćemo kako će se cela priča završiti. Ali ako ova pica postane popularna, ne bismo se iznenadili da krajem 2024. pišemo o njoj kao o jednoj od najinovativnijih stvari u svetu gastronomije u narednoj godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar