Tortilja
Tortilja; Foto: George Dolgikh / Alamy / Alamy / Profimedia

Sećate se davnih vremena kad smo za tortilje znali samo iz filmova i maštali o danu kad će se i u Beogradu otvoriti neki meksički fastfud? Ta budućnost je odavno stigla i ne samo da na svakom koraku možemo da naručimo ovaj specijalitet, već nam je dostupan kako na rafovima, tako i u kuhinjama domaćica koje vole da ih prave u sopstvenoj režiji.

Bilo da ste se odlučili za kupovne tortilje koje možete uzeti u bilo kojoj bolje opremljenoj prodavnici ili ste sam svoj majstor, mogućnosti za filovanje su zaista beskonačne. Od svih vrsta povrća, preko različitih namaza, do ribe i mesa, sve zavisi od vaših preferencija i kreativnosti.

A ukoliko vas mrzi da sami smišljate punjenje, mi smo izabrali umesto vas. Ovog puta su na meniju predlozi bez mesa koji će biti dovoljno ukusni i hranljivi tako da vam vege vajb ni najmanje ne zasmeta.

Avokado, mocarela i pesto

Na sveže zagrejanu tortilju namažite kašiku pesto sosa, koji ćete potom posuti četvrtinom seckanog avokada. Na to dodajte pečene crvene paprike sečene na trake, nekoliko komada mocarele i listiće svežeg bosiljka. Urolajte i navalite!

Duga od povrća

Sitno iseckajte punu šaku crvenog kupusa i začinite ga solju i sokom od limuna. Ostavite desetak minuta da odstoji. Tortilju bogato „podmažite“ humusom, a onda na to dodajte pripremljeni kupus, izrendanu šargarepu, komadiće crvene i žute paprike i šaku bebi spanaća. I naravno spremite se da uživate u šaranilu boja i ukusa.

Rustične leblebije

Oko 200 grama dobro skuvanih leblebija ocedite i izmrvite ručno u posudi. Ubacite dve kašičice tzatzikija, malo limunovog soka i pola kašičice prepečenih semenki kima. Namažite sve na tortilju i po vrhu pospite svežim spanaćem i crvenom paprikom. Prijatno!