"Koja je vaša omiljena vrsta ćevapa?", pitali su administratori Instagram stranice Tasteatlas, a za one koji eventualno nisu ni znali da postoje neke specijalne "vrste" - predstavili četiri varijante bosanskih ćevapa.
Ilustracija prikazuje sarajevske, banjalučke, tuzlanske i travničke ćevape, koji se, osim po mestu razlikuju i po sastojcima, izgledu, odnosno načinu serviranja.
Tako za sarajevske stoji da se prave samo od junetine s malo soli, a jedu u somunu s ljubičastim lukom i kiselim mlekom.
U banjalučke, napominje se, ide i junetina i ovčetina, te so, biber i beli luk, a od priloga lepinja, crni luk, ljute papričice i jogurt ili kiselo mleko.
Tuzlanski su navodno miks mlevene govedine, jagnjetine i ovčetine, dodaju se samo osnovni začini (so i biber) i jedu se s malo crnog luka u lepinji.
Na kraju, travnički ćevapi se prave od ovčetine, jagnjetine, junetine i teletine, jedu se u „pitici“, najbolji prilog je ren, a i u ovom slučaju ide jogurt ili kiselo mleko.
Sudeći po komentarima, sarajevski su najčešći izbor, za neke ipak banjalučki „nema konkurenciju“, „travnički su brutalni“ kažu, a neki u igru već uključuju i Leskovac, Novi Pazar…
Šta vi kažete?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare