Šiš ćevap po receptu naših baka

Gastro 06. jun. 202014:29
Podeli:
šiš ćevap
Po starom receptu šiš ćevap više liči na ražnjiće; Foto: Profimedia.rs

Spasenija Pata Marković je davne 1939. objavila Veliki narodni kuvar sa više od 4.000 recepata sačuvanih iz srpske tradicionalne kuhinje, a među njima se našao i jedan za šiš ćevap. Ispostaviće se, s onim koji danas jedemo deli samo ime i činjenicu da se priprema od mesa.

Čuveni Patin kuvar decenijama je bio omiljeni priručnik srpskih domaćica, a mnogima će sigurno biti zanimljivo da provere koliko se šiš ćevap s kioska koji danas čekamo u redovima razlikuje od onog kakav su naše bake spremale. Primetićete – prilično.

Recepti su, doduše, varirali, neke su umesto babure i krompira stavljale kolutiće šargarepe ili neko drugo povrće, ali zajedničko im je da šiš više liči na ražnjiće, nego na ćevap.

Sastojci

1/2 kilograma masnije govedine

4 babure

4 paradajza

3 glavice crna luka

3-4 krompira

Pročitajte još:

Priprema

Meso oprati, posoliti i iseći na komadiće kao za ražnjiće. Babure isto tako isećina krupnije komade, a crni luk i krompir iseći na koturove debele pola santimetra.

Uzeti male štapiće i nabadati redom: meso, zatim baburu, krompir, pa meso, baburu, krompir i tako redom dok se štapić ne napuni.

U šerpu staviti mast, zagrejati je da bude topla (ali ne vrela) i u tu mast poređati ražnjiće jedan do drugog, tako da stanu svi u jedan red.

Sve posoliti po ukusu, dodati paradajz pire i pržiti, dolivajući po malo vode dok meso ne postane mekano. Okrećite povremeno, da meso bude pečeno sa svake strane, ali pazite da ga ne prepečete jer šiš ćevap treba da bude sočan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar