Foto: Elena Glushchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Specijalitet kojim se svaka domaćica hvali i bez čega se slavska trpeza ne može zamisliti.

Da li možete da zamislite prazničnu trpezu bez ruske salate? Verovatno ne. Ali, da li ste znali da
se ruska salata ne zove na svim jezicima isto? Dok je mi, Makedonci, Italijani, Francuzi, Bugari,
nazivamo baš ovako, Rusi, Englezi, Ukrajinci… je zovu “Salata Olivije”.

Kako god da je zovete, jedno je sigurno – ona je specijalitet kojim se svaka domaćica hvali i bez čega se slavska trpeza ne može zamisliti.

Koliko je ruska salata stvarno ruska?

Ruska salata jeste nastala u Rusiji, ali je tamo tako niko ne zove. Naziv “salata Olivije”, potiče od njenog tvorca – Lisojena Olivijea. Ovaj ruski kuvar, belgijskog ili francuskog porekla, bio je vlasnik restorana “Ermitraž” u Moskvi, u kom je 1860. godine nastala poznata salata. Vrlo brzo je postala zaštitni znak tog restorana, ali i dobro poznat recept kuvara širom sveta.

Ruska salata
Foto: Shutterstock

Prava ruska salata – originalni recept

Od nastanka do danas ruska salata dobila je nekoliko varijacija, a ovo je originalni recept prave ruske salate, onakvu kakvu je Olivije pravio.

Sastojci za rusku “Olivije salatu”: 200 gr kuvanog ili pečenog telećeg mesa, 150 gr dimljene šunke, 100 gr kuvanog ili pečenog pilećeg mesa, 5 tvrdo kuvanih jaja, 4-5 kuvanih šargarepa, 5 kiselih krastavčića, 250 gr kuvanog graška, jedna manja glavica kuvanog karfiola, 250 gr majoneza, peršunov list i kolutovi kiselih krastavaca i limuna za ukrašavanje

Priprema: Sve namirnice iseckajte na kockice, dodajte grašak i polovinu majoneza i sve lagano izmešajte. Stavite u činiju za služenje, prelijte ostatkom majoneza, ukrasite kolutovima kiselih krastavčića i limuna i do služenja držite na hladnom.

Ruska salata – recept za slavu

Danas, ruska salata nezabilazan je deo slavske trpeze, s tim da se onaj recept na koji smo navikli malo razlikuje od Olivijeovog.

Sastojci: 80 gr krompira, 300 gr šargarepe, 300 gr šunke, 300 gr graška, jedna kašičica senfa, 200 gr kiselih krastavčića, 280 g majoneza, 400 gr kisele pavlake, 4 kuvana jajeta

Priprema: Skuvajte grašak, šargarepu, jaja, manje krompire sa ljuskom. Ostavite da se ohlade. Isecite na kockice šunku, krastavčiće, krompir (bez ljuske), šargarepe i jaja. U velikoj posudi sjedinite majonez, senf i kiselu pavlaku, pa dodajte ostale sastojke. Dobro promešajte. Probajte pa potrebi dodajte so i biber.

Salatu možete odmah da poslužite, ali je ukusnija kada odstoji.

Ruska salata – recept sa smrznutim povrćem

Ruska salata sa smrznutim povrćem je brža, ali podjednako ukusna kao one koje traže više truda, vremena i živaca. Čak, ova varijanta je toliko ukusna da se nećete prevariti ukoliko i ovaj recept za slavu za slavu.

Sastojci: 2 kese zamrznutog povrća za rusku salatu, 400 ml majoneza, 200 ml pavlake,
10 kornišona, 4 jajeta, sok od jednog limuna, 300 gr šunke ili salame, sveži peršun, prstohvat soli.

Priprema: Zamrznuto povrće kuvajte u vreloj vodi do 10 minuta, pa dobro procedite. Iseckajte šunku, jaja i kornišone. Pomešajte suve sastojke, a potom dodajte majonez, pavlaku i limun. Po ukusu dodati soli, a za dekoraciju preko salate stavite malo svežeg peršuna.

Još jedan razlog zašto da ovaj recept sa rusku salatu izaberete za slavu je i što je reč o jako izdašnoj količini. Takođe, prilično brzo se sprema. Ipak, ukoliko želite ovu verziju salate da spremite za neku drugu priliku sa manje gostiju prepolovite količinu sastojaka.

Recept za keto rusku salatu

Sastojci: 300 gr kiselih kraatavčića, 200 gr karfiola, 300 gr graška, 150 gr šunke, 150 gr pečurki, 30 gr maslaca, 2 jaja, 250 gr maslinovog ulja, pola kesice limuntusa prstohvat himalajske soli i bibera

Priprema: Za pripremu ove ruske salate prvo očistimo karfiol, izrendamo na krupnije i prorpžimo sa malacem u tiganju dok tečnost ne ispari. Ostavljamo sa strane dok se ohladi, pa začinimo biberom i solju. Pripremamo majonez, u visoku i usku posudu (može i tegla) razbijemo jaja, dodajemo limuntus, maslinovo ulje i malo soli.

Pasiramo oko minut-dva. Na kraju pomešamo majonez sa karfiolom, sitno iseckanim krastavčićima, šunkkom, mariniranim pečurkama i graškom.

Ruska salata
Foto: Shutterstock

Najbolji recept za rusku salatu

Sastojci: 500 gr krompira, 500 gr šargarepe, 250 gr graška, 3-4 jaja, 300 gr šunke, 350 gr kiselih krastavčića, 600 gr majoneza, po potrebi i više

Priprema: Krompir u ljusci skuvajte u slanoj vodi. Šargarepu ogulite, isecite na krupnije komade i kuvajte posebno, takođe u slanoj vodi. Odvojeno skuvajte i grašak. Ako se koristi smrznut grašak, kuvajte ga ne duže od 5-10 minuta nakon što počne da ključa. Uporedo tvrdo skuvajte jaja. Sve ostavite da se ohladi.

Krompir ostavite za kraj, a ostale sastojke seckajte na kockice, i stavite u veliku posudu. Sipajte sav majonez i sve dobro izmešajte. Na kraju, dodajte iseckan krompir i lagano promešajte. Čuvati u frižideru, poklopljeno.

Recept za posnu rusku salatu

Sastojci: 200 gr graška, 200 gr krompira, 200 gr šargarepe, 200 gr kukuruza šećerca, 5 kiselih krastavčića, 200-300 gr posnog majoneza, prstohvat soli.

Priprema: Posebno obariti krompir, šargarepu, šećerac i grašak. Sve sastojke ohladite, sitno iseckajte, spojite, posolite i spojite sa posnim majonezom. Smesu ostavite da se dobro ohladi u frižideru. Možete dekorisati maslinama ili puniti korpice.

Recept za vegansku rusku salatu

Ruska salata može biti i vegansko jelo, s tim da se pored manjka šunke u slučaju veganske verzije omiljene salate, koristi majonez od soje.

Sastojci: 400 gr majoneza od soje, dve šargarepe, dva kuvana krompira, 3 kisela krastavčića
jedna supena kašika graška iz konzerve, prstohvat soli, kurkume i đumbira.

Priprema: U posudu stavljamo grašak i ostale sastojke iseckane na sitne kockice. Nakon toga sipamo majonez od soje. U principu, 200 grama majoneza od soje je dovoljno, ali ako volite salatu sa više majoneza, slobodno dodajte. Na kraju, po ukusu, dodajte začine i poslužite.

Da li smete da zamrznete rusku salatu?

Ruska salala, verovali ili ne, ima relativno kratak rok trajanja. Zbog majoneza, kuvanog krompira, mesa, šunke, ali i ostalih sastojaka, postoji šansa da se pokvari.

Koliko dugo onda sme da stoji ruska salata? Najpre, nemojte da ostane van frižidera nakon
što su se svi poslužili. Mnogi prave grešku i posudu s ruskom salatom pokrivaju samo folijom, što znači da mikroorganizmi sa drugih namirnica u frižideru mogu da uđu u tu posudu.

Ruska salata uvek bi trebalo da stoji u frižideru u posudi koja se dobro zatvara, tako da vazduh i
mikroorganizmi ne mogu da uđu. Negde ćete pročitati da je rok trajanja pet dana, ali preporučuje se da se čuvate na temperaturi oko četiri stepena Celzijusa i da je pojedete u roku
od tri dana, da biste bili sasvim bezbedni.

***

BONUS VIDEO: Domaćinske Priče: Namaz od maslina i domaće grisine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar