recept za njoke
Foto: FotoFoodTeam / Foodies / Profimedia

Od samo nekoliko sastojaka pripremite kraljevski prilog koji sjajno ide i uz meso i uz povrće ili kao omiljeni kremasti sos.

Rimske njoke su spas kad vam se jede nešto brzo i fino, ali su i odličan prilog kad vam zatreba efektan dodatak jelu. Inače, krompir nije među sastojcima, nego pšenični griz, a poseban šmek jelu daju parmezan i maslac.

Sastojci:

1 l mleka

½ kašičice soli

250 g pšeničnog griza

150 g parmezana

2 žumanceta

3 kašike maslaca

1 prstohvat kajenskog bibera ili čilija

2 kašike parmezana za posipanje

Pročitajte još:

Priprema:

Ulijte mleko u posudu i dodajte so, pa zagrejte do pred ključanje. Kad se pojave mehurići, dodajte griz žustro mešajući oko 20 sekundi. Onda smanjite vatru i nastavite da mešate dok se ne zgusne, pa sklonite s vatre. Umešajte maslac, rendani parmezan i žumanca, brzo mešajući kako se žumanca ne bi zgrudvala.

Prebacite smesu u ravan pleh, ravnomerno rasporedite i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite u frižideru oko pola sata dok se ne stegne.
Zatim od smese kalupima oblikujte krugove i složite u posudu za pečenje podmazanu maslacem. Premažite sve rastopljenim maslacem i pospite biberom i parmezanom.

Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, odnosno dok njoke ne dobiju lepu zlatnu boju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare