Čini se da smo svi malo nostalgični ovih dana, a jedan od pokazatelja su "pivčići", koji su sudeći po pretragama na Googleu jedan od najtraženijih recepata, a stižu iz kulinarskih sveščica naših baka.
Da, dobro ste pretpostavili: pivčići su kolačići čiji je jedan od glavnih sastojaka pivo. Nekada su bili redovno slatko posluženje na stočićima dama, koje su ih gustirale uz kafu i čaj, posebno u doba posta. Već neko vreme su zaboravljeni, ali čini se da ovih dana vraćaju staru slavu. Ne samo kao poslastica iz kuhinje naših baka, već kao kolač koji se brzo i lako sprema.
Sastojci:
500 gr brašna
2 dl ulja
3 dl piva
1 prašak za pecivo
mleveni orasi ili kokos za valjanje
500 gr šećera
5 dl vode
limun
Priprema:
Najbolje je prvo napraviti sirup od vode i šećera – staviti u šerpu, kad proključa ostaviti da vri 15-ak minuta, a pri kraju nacediti sok od limuna.
Testo umesiti od brašna, ulja, piva i praška za pecivo. Istanjiti na oko 1 cm, pa modlom vaditi polumesece ili oblik koji želite. Naređati u pleh i peći na 200 stepeni oko 20 minuta.
Pečene pivčiće preliti mlakim sirupom i ostaviti malo da odstoje i upiju ga. Na kraju ih uvaljati u mlevene orahe ili kokosovo brašno, i složiti na tacnu.