Recept dana Majstora amatera: Bosanske klepe

Gastro 04. feb. 202112:19
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Balkan Lunch Box

U specijalnoj rubrici "Šta kuvaju komšije" Majstor amater predstavlja bosanske klepe, spoj istoka i zapada. Klepe su nešto između "turskih mantija“ i "italijanskih raviola".

Prava bosanska kuhinja je nezamisliva bez klepa. Iako su izvorno iz Turske, vremenom se bosanska verzija klepa usavršila i uzdigla do vlastitog brenda – „balkanskih raviola“. Bosna je oduvek bila spoj istoka i zapada, što se odrazilo i na bosansku kuhinju. Otuda se i za klepe može reći da su nešto između turskih mantija i italijanskih raviola.

O autoru:

Sastojci

Testo

500 g brašna

2 jajeta

1 kašika ulja

Nadev

500 g mlevene junetine

1 glavica crvenog luka

2-3 čena belog luka

1 kašika biljnog začina

Preliv

100 gr putera

1 kašičica aleve paprike

200 gr kajmaka

100 gr pavlake za kuvanje

2-3 čena belog luka

malo lista peršuna

malo soli i bibera

Priprema

Miksati brašno, jaja, mlaku vodu, kašiku ulja i so, sve dok se dobro ne sjedini. Ostaviti mikser i nadalje mesiti rukom sve dok se ne dobije tvrđe glatko testo. Podeliti ga na dva dela, premazati uljem, pokriti folijom i ostaviti da odmori na sobnoj temperaturi oko pola sata.

Još recepata Majstora amatera:

Od mesa, sitno iseckanog crnog i belog luka, biljnog začina, soli i bibera pripremiti nadev za klepe. Na brašnjavoj površini razviti testo na 3-4 mm debljine. Izrezati ga čašom na krugove i u svaki staviti pripremljeni nadev od mesa, preklopiti testo i stisnuti rubove prstima ali najsigurnije je i viljuškom.

U dublji lonac staviti posoljenu vodu da provri i u nju stavljati pripremljene klepe. Kuvati 10-ak minuta dok ne isplivaju, što je znak da su kuvane. Vaditi ih iz vode i ređati, najbolje u vatrostalnu posudu.

Usitniti beli luk i malo peršuna pa pomešati sa kajmakom i pavlakom za kuvanje. Preliti još vruće klepe i pažljivo ih promešati.  Na kraju zagrejati puter, dodati kašičicu aleve paprike i kratko propržiti. Preliti po površini (prošarati) klepe i poslužiti ih dok su tople.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar