Recept dana Majstora amatera: Kolenica u kupusu

Gastro 01. feb. 202112:02 > 02. feb. 2021 10:38
Podeli:
Majstor amater Kolenica u kupusu
Kolenica u kupusu po receptu Majstora amatera; Foto: Vladislav Mitić

Recept za moje omiljeno jelo, na našem prvom druženju, delim sa vama. Ja ću ovu kolencicu zaliti belim vinom, a "hmeljašima" je dopuštena i krigla piva.

Postoje najmanje tri razloga zašto ovaj gastro serial otvaram receptom za pripremu kolenice u kupusu. Prvo, to je moje omiljeno jelo, pa je pošteno da najbolji način njegove pripreme sa vama nesebično podelim. Drugi je taj što uz hladne dane idu i jaki zalogaji. I na kraju, tu je i strah da ne zakasnimo, jer su zalihe kiselog kupusa već na izmaku.

Sastojci:

1 dimljena svinjska butkica

1 velika glavica kiselog kupusa

1 manja glavica belog luka

5-6 zrna bibera

1 kaška tucane ljute ili slatke paprike

3-4 lista lovora

2-3 kašike masti

Priprema:

­Kupus dobro oprati i do pola glavice odvojiti listove.

Dublji lonac (najbolje zemljani) podmazati kašikom masti pa poslagati polovinu odvojenih listova kupusa.

Staviti butkicu u sud, izrezati ostatak cele glavice na četvrtke i poslagati ih oko butkice.

Dodati začine, pa sve ušuškati preostalim već odvojenim listovima kupusa i odozgo kašikom masti.

Sipati vodu taman da ogrezne butkicu i kupus.

O autoru:

Sve kuvati najmanje četiri sata na umerenoj vatri. Ne može se prekuvati. Što se duže kuva, jelo će biti ukusnije. Ja imam običaj da ga ostavim na minimalnoj temparaturi (tek da tiho krčka) preko noći, što ovo jelo traži, ali, što ne reći, donosi i uštede ako imate brojilo na jeftinu struju. Kasnije podgrevanje u vreme ručka učiniće ovo jelo još ukusnijim.

Prilikom serviranja, butkicu nežno (da se ne raspadne) prebaciti na veliki oval, ušuškati je kupusom i nanovo je sakriti kuvanim listovima.

Nećete pogrešiti ako ako uz ovo jelo poslužite najprostiju „seljačku“ kuruzu, ljute feferone i ren.

Vinska preporuka

Ne znam za vas, ali ja ću ovu kolenčicu zaliti belim vinom (npr. tamjanikom ili još bolje vinom „sovinjon blan“), ili za ovu priliku nezaobilaznim roseom koji obožavam. Naravno „hmeljašima“ je dopuštena i krigla piva.

Dobro je znati – pet kulinarskih saveta dana

Test za svežinu jaja: Stavite jaja u slanu vodu. Ona koja ostanu na dnu su sveža. Ona koja se delom dignu gore manje su sveža i treba ih što pre upotrebiti. Jaje koje ne potone već ostane da pluta – mućak je. Bacite ga.

Banane držite odvojene jednu od druge i od ostalog voća! One otpuštaju gasove koji ubrzavaju njihovo i zrenje voća. Ako ih odvojite, ostaće duže sveže.

Klijanje krompira u vreći sprečićete ako uz krompir stavite i jabuku.

Kisela pavlaka i svež sir imaju kratak rok trajanja, najčešće 7-10 dana nakon otvaranja. Ako želite da produžite rok upotrebe, onda okrenite posudu naopačke i držite je tako u frižideru.

List papira za pečenje pritisnite na vrh sladoleda pre nego zatvorite poklopac. Ovo će sprečiti stvaranje ledene kore od kondenzacije na sladoledu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar