“Lako je jesti dobru hranu kad imaš para” je takva jedna lenja glupost od izjave… Dobra hrana uvek može da se nađe i za 500 i za 50.000 dinara, samo treba znati gde gledati.
Zdravo, ja sam Jazavitza, hranobloger sa Instagrama.
Meni je hrana posebno iskustvo, a dobra hrana specijalan izvor uživanja.
I svaki put kad nešto probam, podelim sa svojom malom zajednicom foodija – da znaju vredi li otići, probati, platiti.
Probala sam i splačine u ultra skupim restoranima, ali i obroke od kojih pamet stane u rupicama u zidu.
Evo 5 jela koja vrede mnogo više od svoje cene:
Ovo sam otkrila pre malo jače od 2 godine (kad je koštalo 440 dinara), ali i dalje se rado vraćam na još koju porciju.
U Buena Vidu svi idu zbog jeftinog a obilnog branča. Bila, OK je, nisam ludo oduševljena – previše jaja, premalo varijacija ukusa. Aaaali, kao i svaki restoran ovog brenda (Ambar, Toro) i Buena Vida ima signature jelo za koje vredi doći. A to je upravo ovo.
Kombinacija začinjenog sira, toplih takosa, kajsija čatnija je taman dovoljno kremasta, slatka, blago ljutkasta da učini da svaki gurman počne da igra u stolici. Ozbiljno vam kažem – tajna sreće je u siru.
Cena: 830din
Lokacija: Buena Vida
Mali lokal, maltene kiosk na Zemunskoj pijaci ne može biti jedno od mesta sa najboljom klopom u Beogradu!
HA! Idite, vidite. Hrana je kreativna, sastojci domaći, usluga besprekorno prijatna. Koga god sam tamo odvela, otišao je u šoku – kontrast lokacije i izgleda lokala, sa ukusom hrane, je toliko oštar, iznenađenje toliko pozitivno, da se uvek odlazi sa osmehom.
Zvezda Koordinate je ⭐ sa razlogom. Podvarak sa mlečnim namazom i mesom u sveže spremljenom mekom testu me je potpuno iznenadio. Kiselkasto i slano i kremasto i sočno i meko… Ko bi rekao da podvarak može da bude gurmansko iskustvo?
Cena: 960din
Lokacija: Koordinata Street
Daklem, otkako nas je Kuvani Đevrek napustio, izbegavala sam L’Artisan. Ali, niko normalan ne može predugo da izbegava prelepe slatkiše. Pa sam otišla i bila nevoljno impresionirana. Nije Đevrek, ali naslednik ne bruka lokaciju.
Sve u svemu, da nam lista ne bude puna slaniša – evo predloga za doručak.
Kako bih ovo rekla, a da neko ne shvati pogrešno… Ovo nije doručak, ovo može da mi se ubrizgava ravno u venu. Slatko, kremasto, ali opet lagano i sveže, ovo je toliko prolećno, da opija.
A ako ste pomalo alavi na slatkiše kao ja, možete za kontrast da uzmete i malo teži tart sa višnjama i makom – testo je taman prhko i ukusno, na maku ne štede niiiimalo a kombo sa višnjama taman razbija snagu maka.
Cena: 300-350 dinara (zavisi da li odete uživo ili naručite preko Wolta)
Lokacija: L’Artisan
Ovo kad sam otkrila, prvog dana sam se vratila za još jedan obrok. A onda sam se narednih pet dana vraćala na po još jedan. Počeli da se smeju u lokalu kad me vide.
Bao Bans ovde su dva japanska hlepčića kuvana na pari u bambus stimeru, sa mesom sa pilećeg batka i krastavcem, a sve je bogato preliveno miso majonezom i posuto susamom. Ali ti hlepčići… malo slatkasti, mekani ko dečija dušica, a meso u njima sočno… Sebi napravih zazubice 😂
Cena: 790rsd
Lokacija: GoSushi
Znam, sve znam, zvuči tupavo do beskraja. Ali bila sam pre neki dan u ovom lokalu da probam njihov teksaški roštilj (Texas BBQ), i dok je meso nešto najukusnije što sam u skorije vreme probala – i ja, i društvo koje je išlo sa mnom – smo se složili da su njihova marmelada od luka i hleb maltene droga. Dakle, ako vam se jede nešto dobro, ali vam nije dan za meso – i hleb i marmeladu prave sami, na licu mesta, jedna porcija je dovoljna da se ja najedem, al mislim da će se sa 2 najesti svako.
Cena: 280 dinara
Lokacija: In Smoke We Trust BBQ
Ovo su neka od mojih omiljenih jela – i kad se ne gleda cena – i mesta na koja volim da odvedem ljude da probaju nešto drugačije, kreativno, a preukusno.
Šta vi mislite?
Jeste probali nešto sa liste?
Postoji li neki obrok koji je fenomenalan, a košta manje od 1000 dinara koji biste mi preporučili?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare