Foto: Shutterstock

Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak ? Da bi bila kompletna slavska trpeza mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina.

Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra, napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.

Pred vama su danas dva nova posna recepta – za baklavu i sitni kolačić „košnica“.

Kuva majstor amater: Baklava – ko je ne voli?

Reč je o orjentalnoj poslastici nesvakidašnjeg ukusa – jelu srpske, crnogorske, bosanske, makedonske, bugarske, grčke i turske kuhinje. Kod nas je veoma popularna i nema ko je ne voli.

Sastojci

1 kg kora za baklavu

700 g mlevenih oraha

300 g seckanih oraha

250 g suvog grožđa

600 g biljnog margarina (za posnu, a puter za mrsnu varijantu)

150 g šećera

3 kesice vanila šećera

*

1,35o kg šećera

1 l vode

3 kesice vanila šećera

3-4 koluta limuna

Priprema

KORAK 1: Pomešati mlevene i seckane orahe sa vanilom (3 kesice), šećerom (150 g.) i suvim grožđem. U drugu šerpu nasuti vodu, 1,350 kg šećera i 3 vanile i limun. Margarin otopiti. Iz pakovanja izdvojiti 4 kore, i umotane u foliju da se ne suše ostaviti za kraj.

O autoru:

KORAK 2: Pleh premazati otopljenim margarinom, pa slagati kore. Jednu preko druge staviti 4 kore i svaku prethodno premazati margarinom. Preko četvrte sipati otprilike 4 šake pripremljene mešavine sa orasima. Zatim ponovo 4 premazane kore i orasi. Postupak ponavljati dok se ne potroše sve kore, stim što zadnji sloj treba da su orasi. Na njih sada idu one četri kore izdvojene na početku. Kao i prethodne, svaku premazati sa rastopljenim biljnim margarinom.

KORAK 3: Baklavu sada izrezati na kocke ili romboide, pa ubaciti u donji deo rerne zagrejane na 150 °C i peći 90 minuta. Ako se učini da će biti previše tamna treba je pokriti alu-folijom i nastaviti peći.

KORAK 5 – priprema sirupa/šerbeta/ : Vodu sa šećerom, vanilom i limunom dovesti do ključanja, pa je od tada kuvati 10 minuta na srednjoj vatri. Sirup staviti da se ohladi.

KORAK 6: Još vrelu baklavu preliti sa ohlađenim šerbetom i pritisnuti tepsijom ili plehom ne duže od 10 minuta kako bi se kore izravnale.

Posluženje

Baklavu je najbolje ostaviti na hladno mesto i poslužiti za dan-dva kada potpuno upije sirup.

Savet uz ovaj recept

– Kako biste lakše isekli još nepečenu baklavu, zadnju koru baklave premažite margarinom tek posle rezanja.

– Vodite računa da kore ne premazujete sa tekućinom – mlekom koje se odvojilo od margarina, jer će od toga baklava za vreme pečenja potamnuti.

– Proverite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno.

Majstor amater: Sitni kolačić košnica, kupa ili srculence

Foto: Shutterstock

Ovi predivni posni kolačići će se na vašoj slavskoj trpezi naći pod, ko zna kojim imenom. Kao košnice, šape, jelke, kupe, srculenca, Ili nekako drugačije. To će zavisiti od vas i modli sa kojima raspolažete.

Sastojci:

70 g suvog grožđa

1 kašika ruma

*

½ kg šećera

2 kesice vanila šećera

1,3 dl vode

200 g mlevenih oraha

200 g mlevenog posnog keksa

160 g biljnog margarina

*

80 g crne čokolade

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

KORAK 1: Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti da upije i povuče mirise ruma. Od vode, šećera i vanile skuvati sirup, skinuti sa vatre i dodati orahe, keks i margarin.

KORAK 2: Sirupu dodati dodati otopljenu crnu čokoladu i suvo grožđe sa rumom, pa sve dobro izmešati. Kalupe za košnice prvo posuti iznutra šećerom, pa napuniti pripremljenom masom.

KORAK 3: Kada se masa ohladi i stvrdne, kolačiće istresti iz kalupa na poslužavnik i posuti šećerom u prahu ili preliti otopljenom čokoladom.

Saveti uz ovaj recept

– Ukoliko nemate modle oblika košnice upotrebite neke drugačijeg oblika. Mogu poslužiti i kalupi za mafine ili jednostavno manje čaše zanmljivog oblika. Od toga će zavisiti i ime vašeg kolačića.

Predlog za druge posne slatkiše

Pita od jabuka

Pita od jabuka
Foto: Shutterstock

Kadaif

Kadaif Majstor amater
Kadaif Foto:Shutterstock

Bundevara sa cimetom

Majstor amater
Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!