Kuva Majstor amater: Pita od jabuka sa starinskim šmekom

Gastro 04. apr. 202112:09
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nije malo mojih prijatelja koji, baš na način iz recepta koji je pred vama, spremaju ovu poslasticu. I ne kriju oduševljenje. Saglasni su u tome da je rezultat fantastičan. I još nešto. Na samom kraju, ja uz svako servirano parče pite obavezno dodajem i kuglu sladoleda. A vi, razmislite šta vam je činiti.

Pita od jabuka je omiljeni slatkiš mnogih generacija, a i danas je čest gost na našim trpezama. Za to postoji više razloga. Veoma je ukusna, a jabuke su dostupne svačijem džepu i tokom cele godine. Podjednako je vole i mladi i stari. Ovaj recept je slobodno mogu reći, odličan. Nije malo mojih prijatelja koji, baš na način iz recepta koji je pred vama, spremaju ovu poslasticu. I ne kriju oduševljenje. Saglasni su u tome da je rezultat fantastičan. Ova pita od jabuka ima starinski šmek, koji će opčiniti sva vaša čula i ostaviti dugotrajan voćni ukus na vašem nepcu.

Foto: Shutterstock

O autoru:

Sastojci:

500 g tanjih kora za pitu

Fil:

1 kg narendanih jabuka (nakiselih)

3 kašike griza

2 kesice vanilin šećera

1/2 kesice cimeta

suvo grožđe

mlevena plazma

Preliv:

1 dl ulja

2 dl vode

200 g šećera

malo soka od limuna

Foto: Shutterstock

Za posipanje:

šećer u prahu

vanilin šećer po ukusu

Još recepata Majstora amatera

Priprema:

Korak 1: Vodu, šećer i ulje kuvati do vrenja i posle nekoliko minuta dobijeni sirup skinuti sa vatre. Ohlađen će poslužiti kao dobar preliv za ispečenu pitu.

Korak 2: Jabuke oljuštiti i izrendati, pa dodati, griz, vanila šećer i cimet. Sve promešati i fil za pitu je gotov.

Korak 3: Odmotati kupljene kore i položiti na radu površinu. Proveriti da li njihova veličina odgovara dimenzijama pleha u kojem će se pita peći, pa ih po potrebi prilagoditi. Uzeti tri kore, svaku premazati rastvorom ulja i mineralne vode i slagati jednu preko druge. Na svaku treću ravnomerno rasporediti već pripremljen fil od jabuka, a preko njega posuti mlevenu plazmu i suvo grožđe. Fil se ravnomerno rasporedi na 2/3 površine (svake treće kore), pa se sve tri zajedno urolaju, od nafilovanog ka praznom delu. Postupak ponavljati dok se ne utroše svi sastojci. Ređati ih u dobro zamašćen pleh, pa ih na kraju nanovo premazati rastvorom ulja mineralne vode.

Korak 4: Peći u rerni 30 minuta na 200 stepeni C (dok ne porumeni). Na kraju, ispečenu i još vrelu pitu preliti pripremljenim sirupom i ostaviti da se ohladi.

Posluživanje:

Ohlađenu pitu iseći i obilato posuti mešavinom vanile i šećera u prahu. I još nešto. Na samom kraju, ja uz svako servirano parče pite obavezno dodajem i kuglu sladoleda. A vi, razmislite šta vam je činiti.

Prijatno vam želi Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar