Posni slavski ručak: Koljivo

Gastro 08. dec. 202112:14
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak? Da bi bila kompletna slavska trpeza mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina.

Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra, napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.

Kuva majstor amater: Kuvano žito – od slave do slave!

Iako je vrlo zdrava i veoma ukusna, kuvanu pšenicu spremamo dosta retko. Tek o slavama, kada se pravi obavezno i namenski – kao slavsko koljivo. Posle osveštenja služi se gostima i ukućanima, kao zemaljski dar i blagoslov koji im upućuje svetac zaštinik. I obično se još nešto desi. Taj predivni i blagotvorni ukus finog kremkastog žita, nas uvek i iznova sugestivno podseti i obaveže da ga spremimo češće. I mimo slava. To sebi i obećamo. A posle? Posle običnom po starom. Od slave do slave!

Foto: Shutterstock

O AUTORU:

Sastojci

500 g pšenice belije za kuvanje

400 g mlevenih oraha

300 g šećera u prahu

2 kesice vanila šećera

sasvim malo muskatnog oraščića (polovina 1 ploda)

za dekoraciju:

čokolada u prahu ili kakao

polovine jezgra oraha

Priprema

KORAK 1: Pšenicu prebrati od eventualnih kamenčića i kukolja, preliti sa dosta vode i ostaviti da prenoći. Sutradan prosuti vodu, pšenicu dobro isprati i naliti novu. Kuvati na tihoj vatri dovoljno dugo dok pšenica ne omekša, a zrna napuknu. Ponovo je ocediti i ostaviti da se malo prohladi, a vodu u kojoj se kuvala sačuvati.

PREPORUČUJEMO:

KORAK 2: Još mlaku skuvanu pšenicu samleti nešto krupnije u blenderu ili mašini za mlevenje mesa. Zatim dodati mlevene orahe, šećer u prahu, vanilu i muskatni oraščić. U žito sipati malo vode u kojoj se kuvalo, tek toliko da se smesa lakše sjedini, pa sve dobro rukom izmešati i izgnječiti.

Posluženje

Žito servirati u lepe staklene činije i posuti mlevenim orasima. Ako je namenjeno za slavsko koljivo u sredini činije pomoću čokolade u prahu (kakaoa), ili sa polovinama jezgra oraha reljefno oblikovati krst.

Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Kuvanu pšenicu ocedite još dok je topla, ali je ni slučajno ne ispirajte, jer će te tako odstraniti njen dragocen skrob, veoma važen za ukus i teksturu žita.

Ne meljite žito mnogo sitno već nešto krupnije, jer će tako nastaviti da bubri i sačuvati sočnost.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Kuva Majstor amater: Gnječeni pasulj poželjan i mimo posta

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar