Kadaif Majstor amater
Kadaif Foto:Shutterstock

Kadaif je poslastica nastala na bliskom istoku, a sa godinama se odomaćila na celom Balkanu. Kod nas najviše na Pazaru. Spremao se i u mojoj Bosni.

I danas kada neko kaže „aferim“ setim se kadaifa komšinice Hajrije, koja od te pohvale nije mogla skriti svoje, uvek umilno i tada ozareno lice.

O autoru:

Pa da se ne zaboravi: bravo i svaka čast Hajro. Kadaif ti je bogovski.

Sastojci

400 g kadaifa

200 g putera

200g seckanih oraha

Za sirup (agdu):

4 šolje vode (šolja je od 2 dl)

3,5 šolje šećera

2 kesice vanilinog šećera

1 kašika soka od limuna

Priprema

KORAK 1: Testo za kadaif izvaditi iz pakovanja, rastresti ga bez kidanja i ako je potrebno ostaviti da se prosuši.

Još recepata Majstora amatera:

U ne baš plitak pleh (prečnika oko 40 cm) premazati polovinom predviđenog putera. Po celoj površini podmazanog pleha pažljivo, sa što manje kidanja i bez pritiskanja, rasporediti prosušeno testo za kadaif . Odozgo na vrh spustiti i ravnomerno rasporediti parčiće preostalog putera. Ovako pripremljen pleh sa kadaifom i puterom gurnuti u rernu zagrejanu na 180 stepeni C.

KORAK 2 – priprema sirupa (agde): Za to vreme u šerpi promešati šećer, vodu, sok od limuna i vanila šećer, pa staviti na vatru. Od momenta kad proključa sve kuvati na srednjoj temparaturi još 15 minuta, pa maknuti sa sa vatre i ostaviti sa strane.

KORAK 3: Kada se puter otopio i kadaif odozgo počeo da rumeni, izvaditi ga iz rerne. Temeljno ali pažljivo sve promešati kako di se svi konci zamastili rastopljenim puterom. Zatim dodati iseckane orahe, pa sve još malo i lagano promešati, da se orasi ravnomerno rasporede.

KORAK 4: Ovako izmešan kadaif sa orasima ponovo ide u rernu gde se zapeče 20-tak minuta
na 180 stepeni C .

KORAK 5: Izvaditi kadaif iz rerne, odmoriti ga 6-7 minuta, pa zaliti vrućim sirupom. Kadaif je gotov i treba ga bez pokrivanja ostaviti dok ne upije sav sirup.

Kadaif Majstor amater
Kadaif Foto:Shutterstock

Posluženje

Kada se kadaif ohladi, iseći ga u kocke i servirati.

Prijatno, želi vam Majstor amater !

Sutra:
Majstor amater: Turšija postaje luksuz, ali domaće je domaće

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare