Kadaif je poslastica nastala na bliskom istoku, a sa godinama se odomaćila na celom Balkanu. Kod nas najviše na Pazaru. Spremao se i u mojoj Bosni.
I danas kada neko kaže „aferim“ setim se kadaifa komšinice Hajrije, koja od te pohvale nije mogla skriti svoje, uvek umilno i tada ozareno lice.
Pa da se ne zaboravi: bravo i svaka čast Hajro. Kadaif ti je bogovski.
400 g kadaifa
200 g putera
200g seckanih oraha
Za sirup (agdu):
4 šolje vode (šolja je od 2 dl)
3,5 šolje šećera
2 kesice vanilinog šećera
1 kašika soka od limuna
KORAK 1: Testo za kadaif izvaditi iz pakovanja, rastresti ga bez kidanja i ako je potrebno ostaviti da se prosuši.
U ne baš plitak pleh (prečnika oko 40 cm) premazati polovinom predviđenog putera. Po celoj površini podmazanog pleha pažljivo, sa što manje kidanja i bez pritiskanja, rasporediti prosušeno testo za kadaif . Odozgo na vrh spustiti i ravnomerno rasporediti parčiće preostalog putera. Ovako pripremljen pleh sa kadaifom i puterom gurnuti u rernu zagrejanu na 180 stepeni C.
KORAK 2 – priprema sirupa (agde): Za to vreme u šerpi promešati šećer, vodu, sok od limuna i vanila šećer, pa staviti na vatru. Od momenta kad proključa sve kuvati na srednjoj temparaturi još 15 minuta, pa maknuti sa sa vatre i ostaviti sa strane.
KORAK 3: Kada se puter otopio i kadaif odozgo počeo da rumeni, izvaditi ga iz rerne. Temeljno ali pažljivo sve promešati kako di se svi konci zamastili rastopljenim puterom. Zatim dodati iseckane orahe, pa sve još malo i lagano promešati, da se orasi ravnomerno rasporede.
KORAK 4: Ovako izmešan kadaif sa orasima ponovo ide u rernu gde se zapeče 20-tak minuta
na 180 stepeni C .
KORAK 5: Izvaditi kadaif iz rerne, odmoriti ga 6-7 minuta, pa zaliti vrućim sirupom. Kadaif je gotov i treba ga bez pokrivanja ostaviti dok ne upije sav sirup.
Kada se kadaif ohladi, iseći ga u kocke i servirati.
Prijatno, želi vam Majstor amater !
Sutra:
Majstor amater: Turšija postaje luksuz, ali domaće je domaće
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare