Foto: Shutterstock

Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak ? Da bi bila kompletna slavska trpeza mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina. Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra, napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.

Ako za ovu slavu birate dunavskog šarana „divljaka“, osim krljušti i vretenastog oblika prepoznaćete ga i po tome što je skuplji od svoje sabraće iz ribnjaka. Ovog današnjeg spremamo u vinu i svaki tako pripremljen može se nazvati pijani šaran, ali je jedino ovaj naš “mrtav pijan“!

O autoru:

Birajući „kvalitet“, (kako kažu moji sremski alasi misleći pri tom na kečigu, smuđa, šarana, soma, ali ne i na belu ribu), većina misli da je svaki šaran koji ima krljušt takozvani „divljak“. Ne, nije!

Osim krljušti autohtoni dunavski šaran ima dugačko i vretenasto telo. Većina riba koja se prodaje u ribarnicama je hranjena i odgajana u nekom ribnjaku. Šansa da dođete do svog „divljaka“ postoji samo ako ga sami upecate ili to učini neki od vama poznatih ribolovaca.

Moguće ga je pronaći i u ribarnicama koje drže ili snabdevaju rečni alasi. Ja ga nalazim u mom Krčedinu, ali katkada i na zemunskoj ribljoj pijaci. Doista, pravi šaran divljak razlikuje se od drugih. Osim krljušti i vretenastog oblika prepoznaćete ga i po tome što je skuplji od sabraće iz ribnjaka.

Sastojci

1 Šaran (1,5 kg – 2,5 kg)

ceđeni sok limuna

limun

1 veza peršuna

2 dl ulja

2 glavice belog luka

3 dl belog suvog vina

biljni začin

so

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Beli luk i peršun iseckati što sitnije, pomešati sa malo ulja, sokom od limuna i biljnim začinom.

Još recepata Majstora amatera:

Oštrim nožem zarezati šarana sa obe strane na nekoliko mesta, usoliti ga i u zareze kao i trbušnu duplju utrljati smesu od belog luka ulja i začina

KORAK 2: Dobro nuljiti pleh, staviti sa ribom u već vruću rernu i peći 10-15 minuta na 200 °C. Čim počne da se peče, zapravo kad dobro „zacvrči“ ribu preliti sa 1 dl. belog vina, a posle nekoliko minuta i masnoćom ukojoj se peče. Smanjiti temparaturu na 180 C i zavisno od veličine, ribu peći nekih 50 – 60 minuta.

U toku pečenja čim masnoća oko ribe izgubi belkastu boju, šarana preliti sa još jednim decilitrom vina. Posle, češće ponavljati prelivanje masnoćom u kojoj se riba peče. Pri kraju pečenja šarana se preliti sa preostalim decilitrom vina tako da, masnoća na kraju ne bude bistra.

Posluženje

Ja šarana serviram na veći oval i obavezno dekorišem kolutovima limuna i marinadom od peršuna, belog luka, maslinovog ulja i balzamika. Ako se još spontano dogodi i fotosešn pristnih, što nije retkost, mome zadovoljstvu nema kraja.

Prilog

Nećete pogrešiti ako sa šaranom poslužite u rerni pečen roze krompir ili pirinač preliven sa masnoćom pijanog šarana. Ja se ipak češće odlučujem dalmatinsko varivo

Vinska preporuka

Šaran kao masnija riba traži neko belo-suvo vino. Neka to bude ohlađeni pino griđo koji će lepo ublažiti jačinu ovog „pijanca“ i istaći njegov citrusni karakter.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Skuša – možda najzdravija riba na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar