Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak ? Da bi bila kompletna slavska trpeza mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina. Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra, napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.
Ako za ovu slavu birate dunavskog šarana „divljaka“, osim krljušti i vretenastog oblika prepoznaćete ga i po tome što je skuplji od svoje sabraće iz ribnjaka. Ovog današnjeg spremamo u vinu i svaki tako pripremljen može se nazvati pijani šaran, ali je jedino ovaj naš “mrtav pijan“!
Birajući „kvalitet“, (kako kažu moji sremski alasi misleći pri tom na kečigu, smuđa, šarana, soma, ali ne i na belu ribu), većina misli da je svaki šaran koji ima krljušt takozvani „divljak“. Ne, nije!
Osim krljušti autohtoni dunavski šaran ima dugačko i vretenasto telo. Većina riba koja se prodaje u ribarnicama je hranjena i odgajana u nekom ribnjaku. Šansa da dođete do svog „divljaka“ postoji samo ako ga sami upecate ili to učini neki od vama poznatih ribolovaca.
Moguće ga je pronaći i u ribarnicama koje drže ili snabdevaju rečni alasi. Ja ga nalazim u mom Krčedinu, ali katkada i na zemunskoj ribljoj pijaci. Doista, pravi šaran divljak razlikuje se od drugih. Osim krljušti i vretenastog oblika prepoznaćete ga i po tome što je skuplji od sabraće iz ribnjaka.
1 Šaran (1,5 kg – 2,5 kg)
ceđeni sok limuna
limun
1 veza peršuna
2 dl ulja
2 glavice belog luka
3 dl belog suvog vina
biljni začin
so
KORAK 1: Beli luk i peršun iseckati što sitnije, pomešati sa malo ulja, sokom od limuna i biljnim začinom.
Oštrim nožem zarezati šarana sa obe strane na nekoliko mesta, usoliti ga i u zareze kao i trbušnu duplju utrljati smesu od belog luka ulja i začina
KORAK 2: Dobro nuljiti pleh, staviti sa ribom u već vruću rernu i peći 10-15 minuta na 200 °C. Čim počne da se peče, zapravo kad dobro „zacvrči“ ribu preliti sa 1 dl. belog vina, a posle nekoliko minuta i masnoćom ukojoj se peče. Smanjiti temparaturu na 180 C i zavisno od veličine, ribu peći nekih 50 – 60 minuta.
U toku pečenja čim masnoća oko ribe izgubi belkastu boju, šarana preliti sa još jednim decilitrom vina. Posle, češće ponavljati prelivanje masnoćom u kojoj se riba peče. Pri kraju pečenja šarana se preliti sa preostalim decilitrom vina tako da, masnoća na kraju ne bude bistra.
Ja šarana serviram na veći oval i obavezno dekorišem kolutovima limuna i marinadom od peršuna, belog luka, maslinovog ulja i balzamika. Ako se još spontano dogodi i fotosešn pristnih, što nije retkost, mome zadovoljstvu nema kraja.
Nećete pogrešiti ako sa šaranom poslužite u rerni pečen roze krompir ili pirinač preliven sa masnoćom pijanog šarana. Ja se ipak češće odlučujem dalmatinsko varivo
Šaran kao masnija riba traži neko belo-suvo vino. Neka to bude ohlađeni pino griđo koji će lepo ublažiti jačinu ovog „pijanca“ i istaći njegov citrusni karakter.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Skuša – možda najzdravija riba na svetu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: