Svaku možete da prilagodite svom ukusu.
Mnogi veruju da je doručak najvažniji obrok tokom dana, ali šta kad „otpadnu“ namirnice koje obično biramo za jutro? Za one koji su započeli božićni post, trenutno nisu opcija ni jaja ni sendvič sa šunkom, pa čak ni žitarice s jogurtom.
A šta bi moglo da dostojno zameni omiljeni obrok za početak dana? Na sajtu Zdrav ko dren našli smo neke dobre predloge – palenta, namazi, obrok salate i ovsena kaša nude sasvim dovoljno opcija za improvizaciju da možete da ih vrtite do Božića, a da vam ne dosade.
Palenta je neverovatno jednostavna za pripremu. Obično se priprema u razmeri 4 : 1 (4dl vode na 100g palente). U šerpicu sipajte vodu i zagrejte je do ključanja. Vodu možete posoliti po ukusu i sipati malo ulja (ukoliko postite na ulju). U ključalu vodu zatim dodajte palentu. Ovo jelo od kuvanog kukuruznog brašna možete kombinovati sa biljnim sirom, grilovanim ili dinstanim povrćem ili grilovanim pečurkama.
Jednostavno sjedinite sastojke, stavite ih u blender i blendajte dok ne dobijete ujednačene namaze. Možete ih čuvati u zatvorenim činijama u frižideru i konzumirati ih uz integralni hleb za doručak više dana. Uz svaki od ovih namaza možete po želji u jutarnji obrok uključiti masline ili sveže povrće (paradaj, krastavac, rotkvice i sl.) i tako svoj posni doručak učiniti još zdravijim i hranljivijim.
U nastavku pogledajte predloge za zdrave i posne namaze.
Namaz od avokada – 1 ceo avokado, 2 čena belog luka i polovina ceđenog limuna.
Pesto rosso (od sušenog paradajza) – sušeni paradajz, sa sve uljem iz teglice, trećina šolje pečenih badema, ruzmarin (sušeni ili svež), 2 čena belog luka, so i biber.
Humus sa paprikom – leblebije (proceđene) iz konzerve, 2 crvene paprike i 2 čena belog luka prethodno ispečeni u rerni, 3 kašike tahinija, sok od limuna, jedna i po kašika vode, kašika maslinovog ulja, kašičica soli, kašičica slatke mlevene paprike i (po želji) pola kašičice ljute mlevene paprike.
Riblja pašteta – konzerva tunjevine (ocedite prethodno ribu od ulja), 1 manja paprika, 1 manja šargarepa i malo svežeg peršuna.
Sa sastojcima posnih obrok salata zaista možete eksperimentisati do mile volje. U zavisnosti od toga da li postite na vodi, ulju ili ribi, najzdravije namirnice možete kombinovati po sopstvenom ukusu.
Evo nekih ideja.
Obrok salata sa tunjevinom: Operite i odvojte listove iceberg salate, dodajte paradajz i 180 g tunjevine. Prelijte sve jabukovim sirćetom ili sokom od limete, kao i maslinovim uljem, pa dodajte omiljene začine. Po želji, za salatu možete koristiti i masline ili leblebije, dodati avokado itd. Uz integralni hleb (po mogućnosti od celog zrna pšenice), ova posna obrok salata će biti pravi izvor energije za početak dana i dugo će vas držati sitim.
Kinoa obrok salata: 50 g kinoe, nekoliko čeri paradajza, salata po želji (zelena, iceberg, rukola), 80 g tofu sira, 20 g badema, 1 kašičica tahinija, pola limuna. Po želji u salatu možete uključiti i brokoli. Dodajte začine po želji (bosiljak, peršun, origano…).
Za sve ljubitelje slatkog doručka ovsena kaša mogla bi da bude najbolja opcija. Četiri do pet kašika ovsenih pahuljica prelijte sa 150 ml vode. Umesto vode, možete koristiti i toplo kokosovo ili bademovo mleko. Dodajte 2 kašike biljnog proteina (opciono), 100 g bobičastog ili nekog drugog omiljenog voća i 1 kašičicu putera od kikirikija (ili nekih drugih orašastih plodova). Možete, naravno, koristiti i orašasto ili suvo voće i dodati med umesto kikiriki putera.