podgrevanje povrća
Foto: Artur Golbert / Alamy / Alamy / Profimedia

Mogu se pojaviti potencijalno opasni toksini.

Bez obzira na to da li ga kuvate, pržite ili pečete u rerni ili na roštilju, podgrevanje termički obrađenog povrća po pravilu treba izbegavati. Ako i odlučite da ga malo ugrejete, nemojte preterati jer zagrevanje povrća poput spanaća, šargarepe, repe ili celera može da nitrate iz njih pretvori u potencijalno opasne toksine.

Postoji ipak, piše The Sun, nekoliko načina da to izbegnete s pečenim povrćem i povrćem skuvanom na pari.

Zagrevanje pečenog povrća: Najbolji način za njegovo zagrevanje je korićtenje rerne ili ponovno zagrevanje na tiganju. Ako koristite rernu, povrće složite na pleh prekriven papirom za pečenje i raširite komade da zadrže začine i svoje sokove. Povrće zatim prelijte s malo maslinovog ulja da bude vlažno i grejte četiri do pet minuta na temperaturi od 230°C.

Zagrevanje prženog povrća: Ako za podgrevanje povrća koristite šporet, postupak je sličan. Povrće stavite u tiganj s neprianjajućim dnom i zagrejte na malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri kako ga ulje ne bi opeklo. Za bolji ukus možete dodati i malo maslaca, a kad počne da cvrči, sklonite s vatre i poslužite.

Pročitajte još:

Povrće kuvano na pari: Povrće kuvano na pari je, za razliku od pečenog, najbolje podgrejati u mikrotalasnoj pećnici; samo pazite da temperatura ne bude veća od 75°C. Zamotajte skuvano povrće u foliju da zadrži hranljive materije i sokove, a kako se brzo zagreje, bolje je ne koristiti rernu. Foliju s povrćem stavite u mikrotalasnu, na dva do tri minuta, pa izvadite iz folije i poslužite. Ako za zagrevanje kuvanog povrća ipak želite da koristite šporet, takođe mu dodajte malo maslinovog ulja, malo soli i bibera i promešajte ga dok se greje na srednje jakoj vatri. Uz to, važno ga je s vremena na vreme protresti da se ne zalepi za tiganj ili šerpu, prenosi večernji.hr.

Koliko se puta povrće može grejati?

Podgrevanje povrća je bolje potpuno izbegavati, a ako ga već grejete, nemojte to raditi više od jednog puta. Povrće koje je ostalo nakon obroka u frižideru možete držati do tri dana, nakon čega počinje da buđa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar