Koliko puta ste na kulinarskim kanalima čuli, da su vam za neki recept potrebni sastojci "koje svi imaju u kući", a onda počnu da nabrajaju egzotične sastojke? E, pa, ovde nije takav slučaj!
Napravili smo kolač od materijala, koji bukvalno ima svaka kuća, ne košta mnogo, sprema se za pola sata i fenomenalan je.
Nama je zapao za oko kolač, koji se na internet stranicama sa receptima reklamira pod pomalo intrigantnim nazivom „crnac bez jaja“.
Spremili smo ga i bili iznenađeni na više nivoa.
Prvo iznenađenje, bila je brzina kojom se sprema i malo prljavih sudova, a zatim i izdašnost.
Tokom pripreme ovog kolača, isprljaćete bukvalno tri stvari, vanglicu, čašu i jednu kašiku, a sve sastojke manje-više ima svaka kuća.
3 čaše brašna
3 čaše jogurta
1 čaša šećera
1 čaša ulja
3 kašike kakao praha
1 kašika sode bikarbone
200 grama čokolade za preliv
Sve sastojke razmeravate čašom (najbolje onom od jogurta), a za ovu jednostavnu pripremu nije vam potreban ni mikser, već se sve meša kašikom.
Sve suve sastojke sipajte u vanglicu i promešajte, a potom istom čaošm kojom ste merili brašno i šećer, dodajte ulje i jogurt.
Izmešajte kašikom i dobro sjedinjenu masu izlijte u poveću posudu. Mi smo koristili posudu iz koje ispadne domaćinska gibanica za četiri odrasle osobe, ali je kolač toliko izdašan, da je ‘‘pretio‘‘ da izađe iz te posude.
Kolač peći oko 20 minuta na 200 stepeni.
Kada je kolač pri kraju, rastopite 200 grama čokolade za kuvanje i prelijte je preko vrućeg kolača. Po ukusu, na ovaj kolač možete staviti i šlag.
Mi smo ga probali i oduševljeni smo ukusom.
***
Bonus video: Domaćinske Priče: Čokoladni kolač sa džemom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: