Ovo su zapravo veseli zalogaji koje će obožavati i mali i veliki ljudi. Ovo jelo će vaše najmilije očarati, ne samo dopadljivim ukusom, već i živahnim izgledom. Pružiće im radost i pozitivno raspoloženje proleća koje dolazi. Malo li je?!
Poput mnogih i ja sam se pitao kako se prave, izgledaju i kakve su to „zelene palačinke“. Mom oduševljenju nije bilo kraja kada sam prvi put u osnovnu smesu za palačinke, dodao dve-tri šake blanširanog spanaća. Palačinke su, baš kao što su mi pričali, dobile nežnu zelenu boju i fini, sveži ukus vrta. Tako neobično zelene, a ukusne.
Tajni sastojak spanać, neverovatno zdrav dao je palačinkama diskretan ukus koji ne dominira. Baš se iz tog razloga mogu jesti i slatke i slane. Deca obožavaju eksperimente u kuhinji, neobične oblike i žive boje. Pogotovo onih jela koja su im kao palačinke, inače privlačna. Ovo su zapravo veseli zalogaji koje će obožavati i mali i veliki ljudi. Za nedeljni doručak pripredite istinsku zabavu sa zelenim palačinkama! One će Vaše najmilije očarati svojim ukusom i živahnim izgledom. Pružiće im radost i pozitivno raspoloženje proleća koje dolazi. Malo li je?!
200 gr mekog brašna
2 dl mleka
100 ml pavlake za kuvanje
2 jajeta
50 gr sremskog ili nekog drugog kremastog sira
1 kašičica praška za pecivo
malo belog luka u prahu
malo ulja
200 gr spanaća (2 šake)
1 kašika peršunovog iseckanog lista
1 kašika iseckanog bosiljka
1 kašika iseckanog origana
so
KORAK 1: Spanać oprati i na kratko spustiti u vrelu vodu, da omekša. Najsitnije ga iseckati.
KORAK 2: Mikserom dobro promešati brašno, mleko, pavlaku, jaje, sir, prašak za pecivo, beli luk, malo ulja i soli, a po tom i spanać, peršun, bosiljak i origano. Zavisno od vašeg ukusa možete se odlučiti za sve ili samo neke začine. Sačekati da se odmore oko pola sata.
KORAK 3: Zagrejati tiganj sa malo masnoće i kutlačom sipati testo. Neka zelene, budu manje i nešto deblje od klasičnih palačinki. Peći ih na srednjoj temperaturi po 1-2 minuta sa obe strane.
Ove slane – zelene palačinke mogu se puniti različitim nadevima u raznoraznim kombinacijama. Možete ih premazati omiljenim namazom ili puniti kao tortilje, filovati sa jajima, sirom i pavlakom, pa zapeći u rerni. Ili prirediti pravi gurmanski doručak: pavlaka, kajgana sa prženom slaninicom ili šunkom, seckani čeri paradajz, rendani kačkavalj i rukola sa malo peršuna. Kada spremam lagan i zdrav ručak, ja zelene palačinke punim sa piletinom i povrćem, umakom od bukovača ili bolonjez umakom ili… Mogućnosti su beskonačne.
Izbaciti so i slane začine – dodati šećer ili med i 1-2 kesice vanila šećera. Dodavanjem vanile, ove „spanać-palačinke“ dobijaju ugodne, suptilne i mirisne note, zbog čega su izvrsne kao desert. Mogu se puniti sa bilo kojim slatkim nadevom.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Punjene šnicle pa još tartar i pomfrit
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: