recept majstor amater šnenokle
Foto: Shutterstock

Za šnenokle se svojevremeno od milja govorilo "dečija radost"! Danas se ta krilatica, kao marketinška preporuka, lepi na sve i svašta, pa i na poslastice štetne po zdravlje najmlađih.

Današnja deca gotovo da ne znaju za starinske tradicionalne slatkiše kao što su šnenokle. Razlozi su mnogobrojni.

O autoru:

Hajde da ovim receptom bar malo promenimo navike. Bićete iznenađeni kako se šnenokle brzo i jednostavno prave. Zato, posle ovog recepta, žurba i nedostatak vremena ne mogu biti izgovor što niste obradovali svoje najbliže – decu naročito. I prijatelje i goste… Što da ne.

Sastojci:

6 jaja – odvojena žumanca od belanaca

1,5 l mleka

100 g šećera (najbolje žutog)

1 kašičica ekstrakta vanile

2 kesice vanilin šećera

1,5 kašika gustina ili brašna

Priprema:

KORAK 1: Od 6 belanaca mikserom umutiti čvrst sneg. Da bi šnenokle bile čvršće, u belanca valja staviti nekoliko kapi limuna. Prokuvati mleko sa ekstraktom vanile u dubljoj šerpi. Kad provri, vatru utišati na minimum – tek da krčka. Kašikom vaditi umućena belanca i spuštati ih u vrelo mleko. Kuvati minut sa jedne, pa ih nežno okrenuti i kuvati još minut sa druge strane. Skuvane ređati u drugu činiju.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Krem za šnenokle: umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodati gustin ili brašno i sve mešati mikserom dok se masa ne sjedini i dobije lep gusti krem. Na kraju dodati jednu kutlaču mleka u kome su se kuvale knedle i sve dobro izmešati.

KORAK 3: Mleko u kome su se kuvale šnenokle ponovo prokuvati i kada provri smanjiti temperaturu i polako dodavati smesu sa žumancima, neprestano mešajući da se ne zgruša. Sve kuvati petnaestak minuta, dok se smesa ravnomerno ne zgusne. Potom je skinuti sa ringle i kada krem bude prohlađen, preliti njime već pripremljene grudve od belanca.

Šnenokle su gotove, treba ih držati u frižideru i služiti dobro ohlađene. Nije naodmet da se malo poigrate i decu, ukućane ili goste obradujete nekom lepom dekoracijom. Narendana crna čokolada će kontrastno zablistati na žuto-svetlucavim šnenoklama, a vesele šare i figurice nastale od desertnog čoko ili karamel preliva izgledaće čarobno. Podjednako dobro kao i efektan baršunasti kakao prah koji ste prosuli po površini ove ukusne poslastice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar