Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Ako hoćete promenu i iznenađenje na kućnoj trpezi odlučite se za divljač. Sa prepelicama će te napraviti pun pogodak. Ovaj veoma ukusan, zdrav i neobično atraktivan specijalitet, sprema se po ovom receptu bez smaranja i po jednostavnoj formuli: marinada - roštilj ili tiganj – čaša dobrog crvenog vina. I u zdravlje!

O AUTORU:

Sastojci

nekoliko prepelica

za marinadu:

1,5 dl ulja

1 kašika soli

1 kašika aleve paprike

1 kašičica limunovog soka

2 kašičice soja sosa

1 čen belog luka – izgnječen

1 prstohvat muskatnog oraščića – samlevenog

2 kašike začina Hop-suneli (ako nađete)

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Priprema marinade

Pticu očistiti, prerezati preko grudi i otvoriti, a zatim očistiti i posušiti papirnim ubrusom. Od sastojaka po ovom receptu umešati marinadu, preliti i utrljati ptice, pa ostaviti da se mariniraju oko 2 sata.

PREPORUČUJEMO:

Priprema na roštilju

Staviti ih na roštilj i peći na srednje jakoj vatri (žaru) po nekoliko minuta obostrano, sve dok ne dobiju lepu braonkasto – zlatnu boju.

Priprema u tiganju

U nauljen tiganj sa debljim dnom staviti marinirane prepelice, tako da njihova vanjska strana bude okrenutu prema dole. Pritisnuti ih nekim težim predmetom (npr. loncem sa vodom). Posle pet minuta ptice okrenuti i ponovo pritisnute dodatno pržiti neka 3 minuta.

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Posluženje

Prepelice servirati i ukrasite lukom, peršunom ili rukolom. Za prlog ja spremim beli rižoto ili pomfri.

Za ovu prilku izvadio sam iz friza rezerve mladog kukuruza i izgrilovao zajedno sa pticama.

Vinska preporuka

Biram neko lepo crveno suvo vino – pinot crni ili merlo.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Majstor amater: Svinjski papci u saftu gurmanski vrh vrhova

***

Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare