Foto: Shutterstock

I evo je dobra vest. Pohovani luk se priprema za svega 30-ak minuta i dobro je došao u bezmalo svakoj prilici.

Ranije malo poznati, pohovni kolutići luka su tek pre neku godinu u našim restoranima i kafićima postali pravi hit. Ipak njihova popularnost kod nas nije ni približna onoj koju imaju u Kanadi, Australiji i Americi, gde se prodaju kao brza hrana.

O autoru:

I evo je dobra vest. Pohovani luk se priprema za svega 30-tak minuta i može poslužiti kao predjelo ili prilog glavnom jelu.

Sočan, hrskav i zarazno ukusan, dobro je došao u bezmalo u svakoj prilici, a naročito kao grickalica na žurkama i sedeljkama sa prijateljima. Dabome, obavezno uz kriglu-dve hladnog piva.

Sastojci

2 veće glavice crnog luka

krupna morska so

ulje za prženje

orli smesa za pohovanje:

150 gr pšeničnog

3 pune kašike palente

1 kašičica slatke aleve paprike

1 kašičica belog luka u prahu

2 dl hlanog piva

3 jajeta

*

Suva poh masa:

1 kašika palente

1 kašika pšeničnog brašna

2 kašike prezli

½ kašike vegete

Foto:Shutterstock

Priprema

KORAK 1 – orli smesa: u činiju sipati umućena žumanjca, brašno, palentu, alevu papriku i beli luk u prahu. Mešati žicom za ručno mućenje i postepeno dodavati pivo dok se ne dobije masa, nešto gušća od one za palačinke. Malo posoliti i pobiberiti zatim smesi dodati prethodno umućena belanca i lagano promešati.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2 – suva poh smesa: pomešati palentu, brašno, prezle i vegetu.

KORAK 3: Iseckati glavicu luka na šire kriške. Odvojiti slojeve i oformiti pojedinačne kolutove. Umakati, jedan po jedan kolut u brašno, pa u tečnu orli masu, a zatim u suvu smesu i slagati ih na neki poslužavnik.

KORAK 4: Kada su svi kolutovi luka namočeni i uvaljani, pržiti ih uz okretanje u dubokom i dobro zagrejanom ulju, na tihoj vatri 2-3 minuta, dok ne porumene. Vaditi ih na papirni ubrus, koji će upiti suvišnu masnoću i posuti krupnom solju.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Hrskave kolutove luka poslužiti uz čist majonez, čistu pavlaku ili neki sos. Možda najpre tartar sos ili neki drugi koji se brzometno priprema.

Evo dva predloga:

Majonez umutiti sa jogurtom, pobiberiti i dodati iseckane listove peršuna;

Jednu kašiku senfa pomešati sa 2 – 3 kašike meda.

I naravno, zaliti hladnim pivom je obavezno.

Napomena: Ako se ove grickalice spremaju za decu, ljutina luka će se smanjiti tako što će kolutovi odstojati 20-ak minuta u mleku koji će mu izvući žestinu. A, ljubitelji pikantnih i ljutih ukusa, pre pohovanja brašnu mogu dodati ljutu alevu papriku ili neki drugi začin po želji.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar