Za moju generaciju je glavni kriterijum ocene kvaliteta kuhinje nekog restorana bilo to, kako su pripremljene i koliko ukusne palčinke u šatou. U boemskim krugovima su baš te palačinke važile za kraljicu palačinki. Po tom jelu se cenilo ukupno kulinarsko umeće kuvara. Današnji recept za palačinke u vinskom šatou su prilika da i vi pokažete sopstveno umeće. Siguran sam da ćete biti uspešni. Krećemo!
Ispečene palačinke
Sastojci za fil od oraha
200 gr krupnije mlevenih oraha
50 gr šećera
1 kesica vanila šećera
Sastojci za šato
1 celo jaje
4 žumanca
100 gr šećera u prahu
1 kesica vanila šećera
1/2 dl belog vina (najbolje polusuvog ili desertnog)
Za dekoraciju
cimet
kakao
narendana čokolada
desertni preliv od čokolade
Palačinke možete pripremiti na svoj način, ili po receptu Majstora amatera. Toplo i neskromno vam preporučujem da se odlučite za ovu drugu mogućnost.
Mlevene orahe pomešati sa šećerom i vanila šećerom. Na svaku pripremljenu palačinku sipati po 2 kašike mešavine oraha, šećera i vanila šećera, pa ih preklopiti na četvrt ili urolati, kako vam se više sviđa.
U metalnoj posudi pomešati žumanca sa šećerom i mešati nekoliko minuta ručnom mešalicom. Posudu staviti na paru (na lonac sa vodom koja vri) i nastaviti mešanje sve dok se ne pojave mehurići kao znak vrenja.
Kada krem počne da se zgušnjava sipati u njega vino i mešati dok ne dobije konačnu željenu gustinu.
Nafilovane palačinke složiti u vatrostalnu činiju, preliti ih šatoom, pa se mogu zapeći u rerni (svega nekoliko minuta na 180 stepeni). Ja ih, potom dekorišem, zavisno od raspoloženja i mašte. Nekada ih poprašim cimetom ili (i) kakao prahom, nekada prošaram desertnom čokoladom, a katkada diskretno narendam crnu čokoladu.
Ponekad kombinujem od svega po malo.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: