Foto: Shutterstock

Za moju generaciju je glavni kriterijum ocene kvaliteta kuhinje nekog restorana bilo to, kako su pripremljene i koliko ukusne palčinke u šatou. U boemskim krugovima su baš te palačinke važile za kraljicu palačinki. Po tom jelu se cenilo ukupno kulinarsko umeće kuvara. Današnji recept za palačinke u vinskom šatou su prilika da i vi pokažete sopstveno umeće. Siguran sam da ćete biti uspešni. Krećemo!

Sastojci

Ispečene palačinke

Sastojci za fil od oraha

200 gr krupnije mlevenih oraha

50 gr šećera

1 kesica vanila šećera

Sastojci za šato

1 celo jaje

4 žumanca

100 gr šećera u prahu

1 kesica vanila šećera

1/2 dl belog vina (najbolje polusuvog ili desertnog)

O autoru:

Za dekoraciju

cimet

kakao

narendana čokolada

desertni preliv od čokolade

Priprema palačinki

Palačinke možete pripremiti na svoj način, ili po receptu Majstora amatera. Toplo i neskromno vam preporučujem da se odlučite za ovu drugu mogućnost.

Priprema fila

Mlevene orahe pomešati sa šećerom i vanila šećerom. Na svaku pripremljenu palačinku sipati po 2 kašike mešavine oraha, šećera i vanila šećera, pa ih preklopiti na četvrt ili urolati, kako vam se više sviđa.

Priprema šatoa

U metalnoj posudi pomešati žumanca sa šećerom i mešati nekoliko minuta ručnom mešalicom. Posudu staviti na paru (na lonac sa vodom koja vri) i nastaviti mešanje sve dok se ne pojave mehurići kao znak vrenja.

Još recepata Majstora amatera:

Kada krem počne da se zgušnjava sipati u njega vino i mešati dok ne dobije konačnu željenu gustinu.

Nafilovane palačinke složiti u vatrostalnu činiju, preliti ih šatoom, pa se mogu zapeći u rerni (svega nekoliko minuta na 180 stepeni). Ja ih, potom dekorišem, zavisno od raspoloženja i mašte. Nekada ih poprašim cimetom ili (i) kakao prahom, nekada prošaram desertnom čokoladom, a katkada diskretno narendam crnu čokoladu.

Ponekad kombinujem od svega po malo.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar