Nadali smo se da će nam kraj godine doći bez kovid restrikcija. Nažalost, izvesno je da će ogromna većina novu 2022. godinu dočekati kod kuće. Zbog kovida, ali i zbog dubine džepa koja je obrnuto proporcionalna statusu smaoproglašenog srpskog ekonomskog tigra. Ipak, „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“… Osim zagarantovanog provoda uz muziku koji nam ne gine i ne košta, vreme je da u iščekivanju novogodišnje večeri, polako razmislimo o svečanoj trpezi.
Potrudiću se da u narednim danima do dočeka Nove budem od pomoći. Novogodišnja sofra podrazumeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, dobru domaću čorbu, rusku salatu, sarme i tortu ili slasne salčiće. Dobro su došla i iznenađenja, ali i poneko posno jelo jer u pravoslavnom svetu ovaj praznik pada u vreme Velikog posta. Dok kitite jelku i spremate novogodišnje poklončiće, stižu i moji gastro predlozi. Pa neka počne!
Ako ste do sada retko kuvali ili uopšte niste, počnite sa mimoza salatom. Iz nekoliko razloga ovo je idealno jelo da se probije led: jednostavno se pravi i tu nema nikakve mudrolije; preukusna je i malo ko je ne voli; fenomenalno izgleda i biće pravi biser na astalu. Na kraju opušteno – nema šanse da omanete. Zbog svega, mimoza nije slučajno verni pratilac prazničnih, naročito novogodišnjih trpeza. Ove salate iliti predjela neće se postideti ni iskusniji u kuhinji. Od njih se očekuje nešto više. Da učine ovo jelo zdravijim i bez bilo kakve hemije. Biće dovoljno da povedu računa o kvalitetu namirnica i kupovni zamene domaćim majonezom.
4 krompira srednje veličine
400 g šargarepe
6 jaja
1 veća glavica ljubičastog luka – sitno naseckanog
malo maslinovog ulja
1 veza svežeg liste peršuna ili malo malo zelene salate
5-6 kiselih krastavaca srednje veličine – sitno iseckanih
300 g praške šunke – iseckane na tanje rezance
200 g kačkavalja – iseckanog na tanje štapiće
Za preliv:
200 g majoneza
150 g kisele pavlake
100 g kajmaka
so i biber po ukusu
KORAK 1: Šargarepu, krompir i jaja skuvati i ostaviti da se ohlade, pa onda šargarepu i krompir narendati u odvojne sudove.
KORAK – 2 preliv: Kod kuvanih jaja odvojiti belanca od žumanaca. Belanca iseckati na listiće i pomešati sa sitno naseckanim lukom, posoliti i preliti sa malo maslinovog ulja.
KORAK 3 – preliv: Pomešati majonez, pavlaku i kajmak, sve posoliti i pobiberiti, pa pre filovanja staviti u kesu ili špric za ukrašavanje kolača.
KORAK 4 – slaganje salate: Svi sastojci se rendaju i slažu, svaki u jednom sloju, u providnu staklenu činiju sledećim redom: Prvo na dno ide peršun (ili nakidana zelena salata) + kuvani krompir + preliv + kuvana šargarepa + preliv + šunka + preliv + kačkavalj + mešavine belanca i luka + preliv + krastavci + preliv + izmrvljena žumanca.
Dakle, preliv ide između svakog sloja i u tanjem namazu.
Posluženje
Mimoza salatu dobro ohladiti i poslužiti u staklenoj činiji (ili kao tortu), a odozgo dekorisati npr. grančicama mirođije.
Saveti uz ovaj recept
– Nikako nemojte šargarepu prekuvati jer će se mekana raspadati, a ne lepo rendati.
– Ukoliko nemate staklenu činiju u kojoj se namirnice tako transparentno slažu i atraktivno izgledaju, sastojke slažite u kalup za torte ili šerpu obloženu folijom. Sve dobro ohladite i kada se sadržaj stegne, šerpu preokrenite i salatu položite na oval. Tako će se vaša slata postati mimoza torta fantastičnog izgleda.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Osim svežeg i kiselog kupusa, turšije i cvekle sa renom, tu su i salate koje se jedu i kao predjelo:
Pasulj salata sa pestom od rukole
BONUS VIDEO: Pica u kućnim uslovima
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: