Majstor amater: Leskovačka mućkalica, ništa ne bacaš i štediš!

Gastro 28. jul. 202112:03
Podeli:
Foto: Vladislav Mitić

Za mućkalicu ide obavezno meso sa roštilja, a može i ono preostalo i nepojedeno posle nekog druženja ili proslave. Biće još bolja sa preteklim roštilj kobajama, ćevapima, piletinom... Ne bacaš hranu, dobiješ novo savršeno jelo, a ušteda nije beznačajna.

Leskovačkua mućkalica je pikantan i ljutkast specijalitet sa juga Srbije. Pravi se na razne načine, ali samo jedan je originalni: meso mora najpre na roštilj, pa u šerpu ili u zemljano grne sa povrćem. Jede se viljuškom, ali je najslađe močiti saft od povrća sa parčetom domaćeg somuna ili lepinje.

O AUTORU:

Sastojci:

600 g svinjskog vrata

120 g dimljene vešalice

200 g pilećeg filea

3-4 glavice crnog luka

3-4 paradajza

3-4 sveže paprike

1 kašika slatke aleve paprike

ljutenica, gruvana paprika ili sveža ljuta papričica po ukusu

4-5 čena belog luka

1 dl ulja ili masti

Majstor amater: Leskovačka mućkalica, ništa ne bacaš i štediš! Foto: Shutterstock

Još recepata Majstora amatera

Priprema:

KORAK 1: Meso iseći na kockice, pa ispeći na roštilju ili u tiganju ukoliko nemate mogućnosti za roštilj. Meso ne treba ispeći do kraja, već ga ostaviti da bude sočno i rozikasto iznutra. Na roštilju ili plotni ispeći paprike, oguliti kožuru i iseckati na trakice.

KORAK 2: Luk očistiti i iseckati na rezance, propržiti na malo ulja ili masti da omekša, pa u njega ubaciti paradajz oljušten od opne i isečen na kockice. Uz povremeno mešanje, sve dinstati na tihoj vatri 20-ak minuta, dok tečnost ne ispari.

KORAK 3: Dodati alevu, beli luk, ranije na roštlju ispečenu papriku i meso sa roštilja. Ako je potrebno dodati malo vode i sve dinstati još oko pola sata. Pred kraj mućkalicu posoliti i zaljutiti po ukusu, a pred serviranje posuti svežim iseckanim peršunom.

Majstor amater: Leskovačka mućkalica, ništa ne bacaš i štediš! Foto: Vladislav Mitić

Posluženje:

Leskovačka mućkalica se služi topla, uz tanku pogaču i sir. Jede se viljuškom, ali je najslađe umakati saft od povrća. Za to će biti najbolja je somun-lepinja koju možete spremiti sami i na opšte zadovoljstvo izneti na astal.

Još recepata Majstora amatera

Savet uz ovaj recept

Za mućkalicu, možete upotrebiti meso sa roštilja preostalo posle nekog druženja ili proslave. Biće još bolja sa roštilj kobajama, ćevapima, piletinom, teletinom, dimljenom vešalicom. Usput nećemo bacati hranu, a ušteda neće biti beznačajna.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:
Majstor amater: Obrok salata od kukuruza šećerca i paprike

Bonus video: Vremenska posna dijeta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar