Kuva Majstor amater: Somun-lepinja: malo somun malo lepinja!

Gastro 26. jul. 202111:57
Podeli:
Foto: Shutterstock

Kada ih napravim, spašavaj se ko može - za čas se razgrabe.

Staro je pitanje šta je somun, a šta lepinja? Evo rešenja. Naš današnji recept je i jedno i drugo.

O autoru:

Veoma ukusna, mekana i vazdušata somun-lepinja. Malo somun, malo lepinja. Slične su ukusu giros pite. Kada ih napravim, spašavaj se ko može – za čas se razgrabe.

Jedu se same – u slanoj i slatkoj varijanti, ali su pogodne i za brzi doručak, naročito u vreme posta, ili kada nema hleba u kući.

Fantastične su u osnovnom načinu pripreme, a u savetima uz ovaj recept, stoje ideje kako da eksperimentišete i dobijete željene ukuse: ruzmarina, origana, belog luka, kima …

Sastojci:

400 g brašna – tip 500

2 kašičice soli

2 kašičice šećera

oko 1 dl vode

oko 1 dl jogurta

1 kesica suvog kvasca ili 10 g svežeg

3 kašike maslinovog ulja (može i obično)

Priprema:

KORAK 1: izmešati sve suve sastojke u činiji. Kvasac rastvoriti u malo tople vode sa 1 kašičicom šećera i posle 5-6 minuta dodati u brašno. Na kraju, sipati i ulje i umesiti testo. Gotovo je kad se prestane lepiti za ruke, ali ne sme biti ni previše tvrdo. Upakovati ga u plastičnu kesu i ostaviti da prenoći u frižideru.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Sutradan testo premesiti, podeliti ga na 5 jednakih delova, pa oblikovanog u loptice pokriti i ostaviti da se odmara još oko pola sata. Zatim svaku lopticu testa razvući rukama ili oklagijom na malo brašnjavoj radnoj površini. Poželjna debljina razvučenog testa je 1 mm, ali ga treba prilagoditi i veličini tiganja.

KORAK 3: Teflonski ili keramički nelepljivi tiganj, sasvim malo orositi masnoćom, zagrejati ga i u njemu peći lepinje na srednjoj temperaturi, po nekoliko minuta sa obe strane. Vreme pečenja treba prilagoditi promenama boje na lepinji, a važno je samo da nam ne izgore. Mogu se peći i na roštilju, ako za to imamo uslova.

Ostatak neutrošenog testa ostaviti u frižider (u prozirnoj foliji ili plastičnoj kesi), gde može da stoji i 4 dana. Stajanjem će testo biti još ukusnije.

Foto: Shutterstock

Saveti uz ovaj recept

– Pre nego počnete da mesite testo za lepinjice, odvojite na stranu nekoliko kašika brašna, koje će Vam na kraju poslužiti da regulišete željenu mekoću, odnosno tvrdoću testa.

– Zamesite testo sa ruzmarinom, origanom ili drugom Vašim omiljenim začinom i dobićete neverovatan ukus.

– Neposredno pre pečenja testo pospite sa krupnom morskom solju, kimom ili sl.

– Kada su lepinjice pečene utrljajte ih belim lukom i premažite sa malo maslinovog ulja

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Namaz od skuše zdrav, jeftin – za oskudaciju!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar