Posle minule gastro presije, za mene je ovo jelo okrepljenje i relaksacija. Nadam se i za vas.
1 glavica karfiola
1 glavica iseckanog crnog luka
parče narendanog korena celera
4-5 čena iseckanog belog luka
3 manja krompira
oko 2 L bistre supe (ili supe od pileće kocke)
so i biber po ukusu
5 kašika maslinovog ulja
2 kašike putera
1 dl mleka
ražani hleb
KORAK 1: Očistiti karfiol od korena i listova, operiti ga, rastavite na cvetiće, a krompir oguliti i iseckati na kocke. U šerpi sa zagrejanim maslinovim uljem i puterom propržiti crni luk, narendanu šargarepu i celer.
Posle neki minut, kada luk postane stklast dodati naseckan beli luk, pa karfiol i krompir. Nasuti bistru supu taman da povrće ogrezne. Kada supa proključa kuvati je poklopljenu na srednjoj vatri 20-tak minuta. Na kraju dodati mleko, pa posoliti i pobiberiti. Dobro je ostaviti nekoliko lepih cvetića karfiola za dekoraciju.
KORAK 2: Čorbu izmiksati, najbolje štapnim mikserom, ako imate. Dobijeni krem treba da je nešto gušnji od jogurta. Željena gustina se dobija dodavanjem tekućine ili pšeničnog griza.
Gotova čorba se sipa u činiju ili u pojedinačne porcije. Za dekoraciju mogu poslužiti odvojeni skuvani, možda i blago proprženi cvetovi karfiola, grančice peršun i na krupno mleveni biber.
Služite sa prepečenim, posoljenog i puterom namazanim raženim hlebom. Ovaj krem je odličan kada se malo zakiseli, pa ne zaboravite da na sto iznesete limun.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: