Foto: Shutterstock

Poput mnogih, obožavam mesa spremljena u lepom saftu, sosu, umaku. Dobar sos često učini da je sasvim nebitno o kakvom se mesu radi. Ako je uz njega još spremljen pravi prilog poput čeških knedli, meni je sve potaman. Da, one češke knedle sa starim hlebom, koje su deo gastro-tradicije južne Nemačke, Austrije i Češke. Već dugo i naše – vojvođanske naročito!

Sastojci

1,5 dl mlakog mleka (ili vode)

kvasac (pola pakovanja svežeg ili 1 kesica suvog)

pola kašičice šećera

½ kg oštrog brašna

O autoru

1 kašičica soli

1 jaje

1 čen belog luka – sitno naseckan

2 kriške starog belog hleba – bez korice

svež peršun – nekoliko iseckanih grančica

Još recepata Majstora amatera

Priprema

KORAK 1 – testo: U mlakom mleku rastvoriti kvasac sa prstohvatom šećera i ostavite da odstoji par minuta. Kada kvasac proradi, sipati ga u posoljeno brašno zajedno sa umućenim jajetom i belim lukom. Testo mešati varjačom dok se ne sjedini, a zatim nastaviti rukom, sve dok se ne prestane lepiti za ruke i ne postane glatko i elastično. Po potrebi, za to vreme posipati sa malo brašna. Gotovo testo ostaviti oko sat vremena na toplom da naraste.

KORAK 2: Beli hleb izrezati na kockice i zajedno sa peršunom potopiti u malo mleka, pa dodati u odstajalo i naraslo testo. Lepo ga umešati i testo premesiti, pa ponovo odmoriti – ovoga puta pola sata. Zatim ga još jednom premesiti, podeliti na dva dela i od njih oblikovati dve vekne – valjka.

KORAK 3: Vekne umotati gazom, sa strana ih čvrsto zavrnuti kao bombonu, te zavezati koncem. U šerpi posoljenu vodu dovesti do ključanja, pa spustiti vekne da se kuvaju 30-ak minuta . Kada isplivaju na površinu, treba ih povremeno okretati kako bi se ravnomerno kuvale sa svih strana.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Gotove češke knedle se seku na kriške debljine jednog centimetra, najlakše koncem. Služe se kao prilog uz sve vrste gulaša, divljači i pečenja, a naročito onih sa umacima i sosovima. U vega varijanti knedle poslužiti sa podvarkom ili slatkim dinstanim kupusom ili ih jednostavno preliti omiljenim umakom.

Savet uz ovaj recept

Ako vam odgovara, u knedle možete dodati malo crnog luka, naseckanu šunku ili slaninicu, kako to neki čine.

Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Guska u vinu sa češkim knedlama – po sremski

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar