Foto: Shutterstock

Teško se odlučiti za top makedonsko jelo. Ali ako i nasumično izaberete neki od tih tradicinalnih, starovremenskih specijaliteta nećete pogrešiti. Jedan od takvih se pravi sa teletinom i sa celim glavicama crnog i celim čenovima belog luka. Da, upravo govorim o tradicionalnom makedonskom jelu - preukusnom ohridskom čomleku! Jede se najviše u Pelagoniji i jugozapadnom delu Makedonije - Ohridu, Bitoli, Prilepu, Kruševu. Probah ga onomad i ostadoh bez reči.

O AUTORU:

Sastojci

1 kg teletine ili junetine (od plećke ili vrata)

2 kašike vegete

1 kašika tucane crvene paprike

*

1 kg sitnijih glavica crnog luka (arpadžik)

1 glavica belog luka

3 lista lovora

so i biber po ukusu

2,5 dl belog vina

1 kašika šafrana

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Meso iseći na manje kocke u veličini pripremljenih glavica arpadžika. Zatim ga pobiberiti, posuti vegetom i tucanom crvenom paprikom, sve izmešati, pokriti i ostaviti u frižider da prenoći.

KORAK 2: Sledećeg dana u zemljanu posudu ubaciti očišćen arpadžik i beli luk (cele čenjeve), preko njih položiti meso, dodati lovor, pa posoliti i pobiberiti. Sve preliti uljem i vinom, promešati ili protresti sud. Meso i luk treba da ogreznu u tekućini, pa ako je potrebno doliti i malo vode. Na kraju sve posuti šafranom. Sud poklopiti, a ako posuda nema poklopac, pokriti je i ušuškati alu folijom ili pergament papirom.

KORAK 3: Peći iz tiha, u rerni zagrejanoj na 180°C oko 2,5 sata – teletinu, a junetinu nešto duže. Na kraju suvišna tekućina u čomleku treba dobro da uvri. Osim u rerni, čomlek se može se kuvati i na šporetu.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Poslužiti u zemljanom sudu u kom se čomlek pekao ili nekoj drugoj činiji. Posuti preko peršun ili listiće nane. Makedonci vole da ovo jelo jedu sa ovčijim kiselim mlekom, a dobro je da se na astalu nađe i lepa projara.

PREPORUČUJEMO:

Vinska preporuka

Neko dobro crveno suvo vino iz makedonskog vinogorja kao: vranec, prokupac ili kadarka

Savet za ovaj recept

Od malo brašna i vode napravite testo koje ćete zalepiti na rub posude i poklopca da bolje dihtuje.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Kuva Majstor amater: Neodoljiva PASULJ SALATA sa pestom od rukole

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare