Foto: Shutterstock

Nekada su vojvođanske domaćice veliki trud i kulinarsko umeće posvećivale kuvanju najboljeg sosa. Kada bi u tome uspele govorile su “Pripremila sam sos za ponos“.

Nedeljni ručak u Vojvodini ne može da prođe bez sosa. Najčešće se pripremaju sos od mirođije i paradajza, ali tu su neretko i sosevi od belog luka, rena i višanja. Poslužuju se uz rinflajš (kuvano meso i povrće iz supe), ali isto tako i uz razne vrste pečenog, a naročito pohovanog mesa.

O autoru:

Kada rešim da obradujem decu, ali bogme i odrasle, ja poslužim pečeni krompir sa sosom od mirođije, što je fenomenalna kombinacija. Još je slađi i savršeno ide sa mladim krompirićima. Možda je to i glavni razlog što sam odlučio da sa vama prvo podelim recept ovog umaka.

Sastojci:

puna kašika svinjske masti ili 1dl ulja

3 kašika mekog brašna

1 veza sveže mirođije ili 2 kašike sušene

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

bibera po ukusu

3 čena belog luka

2 šolje hladne vode, supe ili mleka

1 kašika soka od limuna ili jabukovog sirćeta

Priprema:

#related-news_0

KORAK 1: U zagrejanu masnoću dodati brašno, propržiti ga i pred kraj dodati beli luk. Kad brašno dobije zlatnu boju nalije se hladno mleko, doda šećer, so i sok od limuna. Uz mešanje varjačom ili ručnom mutilicom, kuva se do željene gustine, pa na samom kraju doda izgnječen beli luk, biber po ukusu i naravno mirođiju.

KORAK 2: Sos ostaviti na toploj ringli do serviranja. Sos koji duže stoji će se zgusnuti. U tom slučaju treba mu dodati malo vode, izmešati i zagrejati. Tako će ponovo biti spreman za posluženje.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar