I evo je dobra vest. Pohovani luk se priprema za svega 30-tak minuta i dobro je došao u bezmalo svakoj prilici.
Ranije malo poznati, pohovni kolutići luka su tek pre neku godinu u našim restoranima i kafićima postali pravi hit. Ipak njihova popularnost kod nas nije ni približna onoj koju imaju u Kanadi, Australiji i Americi, gde se prodaju kao brza hrana.
I evo je dobra vest. Pohovani luk se priprema za svega 30-tak minuta i može poslužiti kao predjelo ili prilog glavnom jelu.
Sočan, hrskav i zarazno ukusan, dobro je došao u bezmalo u svakoj prilici, a naročito kao grickalica na žurkama i sedeljkama sa prijateljima. Dabome, obavezno uz kriglu-dve hladnog piva.
2 veće glavice crnog luka
krupna morska so,
ulje za prženje
orli smesa za pohovanje:
150 gr pšeničnog
3 pune kašike palente
1 kašičica slatke aleve paprike
1 kašičica belog luka u prahu
2 dl hlanog piva
3 jajeta
*
Suva poh masa:
1 kašika palente
1 kašika pšeničnog brašna
2 kašike prezli
½ kašike vegete
KORAK 1 – orli smesa: u činiju sipati umućena žumanjca, brašno, palentu, alevu papriku i beli luk u prahu. Mešati žicom za ručno mućenje i postepeno dodavati pivo dok se ne dobije masa, nešto gušća od one za palačinke. Malo posoliti i pobiberiti zatim smesi dodati prethodno umućena belanca i lagano promešati.
KORAK 2 – suva poh smesa: pomešati palentu, brašno, prezle i vegetu
KORAK 3: Iseckati glavicu luka na šire kriške. Odvojiti slojeve i oformiti pojedinačne kolutove. Umakati, jedan po jedan kolut u brašno, pa u tečnu orli masu, a zatim u suvu smesu i slagati ih na neki poslužavnik.
KORAK 4: Kada su svi kolutovi luka namočeni i uvaljani, pržiti ih uz okretanje u dubokom i dobro zagrejanom ulju, na tihoj vatri 2-3 minuta, dok ne porumene. Vaditi ih na papirni ubrus, koji će upiti suvišnu masnoću i posuti krupnom solju.
Hrskave kolutove luka poslužiti uz čist majonez, čistu pavlaku ili neki sos. Možda najpre tartar sos ili neki drugi koji se brzometno priprema.
Evo dva predloga:
Majonez umutiti sa jogurtom, pobiberiti i dodati iseckane listove peršuna;
Jednu kašiku senfa pomešati sa 2 – 3 kašike meda.
I naravno, zaliti hladnim pivom je obavezno.
Napomena: Ako se ove grickalice spremaju za decu, ljutina luka će se smanjiti tako što će kolutovi odstojati 20-tak minuta u mleku koji će mu izvući žestinu. A, ljubitelji pikantnih i ljutih ukusa, pre pohovanja brašnu mogu dodati ljutu alevu papriku ili neki drugi začin po želji.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater kuva: Fantastičan tartar sos za pet minuta
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: