Nije malo mojih prijatelja koji, baš na način iz recepta koji je pred vama, spremaju ovu poslasticu. I ne kriju oduševljenje. Saglasni su u tome da je rezultat fantastičan. I još nešto. Na samom kraju, ja uz svako servirano parče pite obavezno dodajem i kuglu sladoleda. A vi, razmislite šta vam je činiti.
Pita od jabuka je omiljeni slatkiš mnogih generacija, a i danas je čest gost na našim trpezama. Za to postoji više razloga. Veoma je ukusna, a jabuke su dostupne svačijem džepu i tokom cele godine. Podjednako je vole i mladi i stari. Ovaj recept je slobodno mogu reći, odličan. Nije malo mojih prijatelja koji, baš na način iz recepta koji je pred vama, spremaju ovu poslasticu. I ne kriju oduševljenje. Saglasni su u tome da je rezultat fantastičan. Ova pita od jabuka ima starinski šmek, koji će opčiniti sva vaša čula i ostaviti dugotrajan voćni ukus na vašem nepcu.
500 g tanjih kora za pitu
Fil:
1 kg narendanih jabuka (nakiselih)
3 kašike griza
2 kesice vanilin šećera
1/2 kesice cimeta
suvo grožđe
mlevena plazma
Preliv:
1 dl ulja
2 dl vode
200 g šećera
malo soka od limuna
Za posipanje:
šećer u prahu
vanilin šećer po ukusu
Korak 1: Vodu, šećer i ulje kuvati do vrenja i posle nekoliko minuta dobijeni sirup skinuti sa vatre. Ohlađen će poslužiti kao dobar preliv za ispečenu pitu.
Korak 2: Jabuke oljuštiti i izrendati, pa dodati, griz, vanila šećer i cimet. Sve promešati i fil za pitu je gotov.
Korak 3: Odmotati kupljene kore i položiti na radu površinu. Proveriti da li njihova veličina odgovara dimenzijama pleha u kojem će se pita peći, pa ih po potrebi prilagoditi. Uzeti tri kore, svaku premazati rastvorom ulja i mineralne vode i slagati jednu preko druge. Na svaku treću ravnomerno rasporediti već pripremljen fil od jabuka, a preko njega posuti mlevenu plazmu i suvo grožđe. Fil se ravnomerno rasporedi na 2/3 površine (svake treće kore), pa se sve tri zajedno urolaju, od nafilovanog ka praznom delu. Postupak ponavljati dok se ne utroše svi sastojci. Ređati ih u dobro zamašćen pleh, pa ih na kraju nanovo premazati rastvorom ulja mineralne vode.
Korak 4: Peći u rerni 30 minuta na 200 stepeni C (dok ne porumeni). Na kraju, ispečenu i još vrelu pitu preliti pripremljenim sirupom i ostaviti da se ohladi.
Posluživanje:
Ohlađenu pitu iseći i obilato posuti mešavinom vanile i šećera u prahu. I još nešto. Na samom kraju, ja uz svako servirano parče pite obavezno dodajem i kuglu sladoleda. A vi, razmislite šta vam je činiti.
Prijatno vam želi Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare