Foto: Shutterstock

Naviknuti smo na kafanski pripremljenu rolovanu pileću „džigu“- na roštilju. Retko samu. Obično kao deo mešanog mesa.

I ne pomišljamo da može biti još bolja u kućnim uslovima, kada se ukusi džigerice i slanine pretvore u iznenađujuće dobre zalogaje. U tiganju ili rerni – nema greške. Kako vam volja.

Sastojci

500 gr pileće džigerice

O autoru:

200 gr dimljene slanine

biber po ukusu

malo vegete

malo belog luka u prahu

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Svaku džigericu očistiti od žilica, odvojiti srca i prepoloviti. Osušiti ih papirnim ubrusom ili čistom kuhinjskom krpom. Utrljati vegetom, pobiberiti i posuti sa malo praha od belog luka. So neće biti potrebna jer su vegeta i slanina već dovoljno slane.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: Svaku polovinu uviti u tanko isečen list slanine, pa ih učvrstiti čačkalicom, ili ih po nekoliko komada nanizati na ražnjić štapiće.

Na tiganju:

KORAK 3a: Pržiti ih u  zamašćenom tiganju po 10 minuta sa obe strane. Gotovi su kad slanina sa obe strane porumeni i postane hrskava.

Ili u rerni:

KORAK 3b: Na šiš već nanizanu rolovanu džigericu, spustiti u zamašćen  pleh i peći u zagrejanoj rerni, na 200 °C po 10-tak minuta sa obe strane. Kada slaninica porumeni odozgo, šiš okrenuti i peći dok i ova druga strana ne dobije isto tako lepu boju.

Vinska preporuka 

Belo – neki dobar rizling

Prijatno, želi vam Majstor Amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Galicijanske – Jagodine piroge

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram