Nadali smo se da će nam kraj godine doći bez kovid restrikcija. Nažalost, izvesno je da će ogromna većina novu 2022. godinu dočekati kod kuće. Zbog covida, ali i zbog dubine džepa koja je obrnuto proporcionalna statusu smaoproglašenog srpskog ekonomskog tigra. Ipak, „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“ … Osim zagarantovanog provoda uz muziku koji nam ne gine i ne košta, vreme je da u iščekivanju novogodišnje večeri, polako razmislimo o svečanoj trpezi. Potrudiću se da u narednim danima do dočeka Nove, budem od pomoći. Novogodišnja sofra podrazumeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, dobru domaću čorbu, rusku salatu, sarme i tortu ili slasne salčiće. Dobro su došla i iznenađenja, ali i poneko posno jelo, jer u pravoslavnom svetu ovaj praznik pada u vreme Velikog posta. Dok kitite jelku i spremate novogodišnje poklončiće, stižu i moji gastro predlozi. Pa neka počene !
U prvom objavljenom tekstu na ovom portalu priznao sam da je za mene kuvana dimljena butkica sa kiselim kupusom jelo broj 1. Bez premca! A, evo u današnjem jelu i butkica i kupus, ali i sarma pride.
Za mene je to neodoljiv spoj i savršena kombinacija ukusa. Pa nije onda čudno što je, baš ovako spremljeno jelo – njeno veličanstvo SARMA, kod nas tradicionalni specijalitet, nezaobilazan na svečarima i novogodišnjoj prazničnoj trpezi.
2 kašike masti ili 3 kašike ulja
1 veća glavica crnog luka – iseckana
1 šargarepa – narendana
200 g mesnate slanine – sitno iseckane
3 čena belog luka – sitno narezana
1 kašika slatke aleve paprike
1 kašika vegete
so i biber po ukusu
*
1 kg mlevene junetine
200 g pirinča
1 dl vode
*
1 veća glavica kiselog kupusa
*
1 manja dimljena butkica
300 g dimljenih svinjskih rebara
3 lista lovora
za zapršku:
2 kašike brašna
2 kašičice aleve paprike
mast ili ulje
KORAK 1: Odvojiti sa glavice listove kiselog kupusa i oštom nožem stanjiti zadebljana sa sredine svakog lista. Suviše velike liske prepoloviti za 2 sarme, a zadebljanje iz sredine izbaciti. Pirinač oprati.
KORAK 2: U tiganju na masnoći pržiti luk i šargarepu. Kada luk zastakli dodati slaninu i začine – beli luk, alevu papriku, vegetu, so i biber i dinstati još 2-3 minuta. Izdinstan luk ostaviti da se malo prohladi, pa zatim dobro izmešati sa mlevenim mesom, pirinčem i 1 dl vode.
KORAK 3: Ovako pripremljenim nadevom sada puniti listove kupusa i motati u sarme.
KORAK 4: Dno lonca u kojoj će se sarme kuvati zamastiti i obložiti listovima kiselog kupusa, komadima rebara ili režnjeva slanine. Zatim slagati sarme, a između njih komade isečene butkice i listove lovora, pa na kraju sve ušuškati listovima kupusa. Sarmu zaliti vodom da ogrezne pa odozgo pritisnuti sa nekim težim zemljanim poklopcem ili tanjirom koji smo opteretili nekim predmetom. Lonac staviti na vatru i kada provri, temparaturu smanjiti na najmanju, tek toliko da lagano krčka naredna 4 sata. Povremeno dodavati toplu vodu kako bi svo vreme takućina bila prst-dva iznad sarme
KORAK 4 – zaprška: Na masnoći propržiti brašno, pa kada dobije blagu žućkastu boju skloniti sa ringle i dodati alevu papriku. Zapršku preliti preko gotove sarme i lonac vratiti da se sve zajedno još 10 – 15 minuta prokrčka. Za to vreme lonac protresti nekoliko puta kako bi se zaprška lepo rasporedila.
Ja sarmu poslužim sa pire krompirom i sve prelijem saftom iz jela. Na stolu se obavezno nađe i neki kiseli feferon, a neki sarmu vole sa kiselim mlekom.
– Dobro je butkicu i rebarca pre stavljanja u sarmu prokuvati 15-tak minuta, a vodu u kojoj se kuvala baciti. Tako sarma neće imati nepotrebno prejaku žestinu
– Sarma voli tihu vatru i podgrevanje i ukusnija je što se duže kuva. Ja moju pristavim naveče, da se krčka oko 2 sata. Kuvanje nastavim sutradan još toliko vremena – ponovo na minimalnoj temparaturi.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Posna sarma – ne zaostaje od mrsne „rođake“
Sutra:
Kuva Majstor amater: Novogodišnja trpeza – Glavno jelo; Prasetina iz furune – ima li šta slađe?
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare