Kuva Majstor amater: Najintrigantniji – sos od višanja

Gastro 18. jun. 202112:13
Podeli:
sos od višanja majstor amater
Foto: Shutterstock

Moj omiljeni sos je od mirođije, a najintrigantniji onaj od višanja. Valjda zato što je ovaj pikantni vojvođanski klasik za mnoge, a i za mene, neuobičajena kombinacija slatkasto-kiselkastog ukusa.

Nekada su vojvođanske domaćice veliki trud i kulinarsko umeće posvećivale kuvanju najboljeg sosa. Kada bi u tome uspele, govorile su “pripremila sam sos za ponos“. Njihov nedeljni ručak ne može da prođe bez sosa. Onog od mirođije, paradajza, od belog luka, rena ili od višanja.

O autoru:

Slažu se uz rinflajš, ali isto tako i uz razne vrste pečenog ili pohovanog mesa. Moj omiljeni je sos je od mirođije, a najintrigantniji onaj od višanja. Valjda zato što je ovaj pikantni vojvođanski klasik, za mnoge kao i za mene, neuobičajena kombinacija slatkasto-kiselkastog ukusa. Sa čime god se posluži, sa slatkim ili slanim, ovaj panonski specijalitet će zasigurno ispuniti očekivanja i najvećih gurmana. Ipak, najbolje se slaže sa pačijim mesom. Zato je sutrašnji gastro-izbor na portalu Nova.rs „Pačetina sa sosom od višanja“, za mene poželjan, logičan i dobar izbor. Nadam se i za vas.

Sastojci:

400 g višanja bez koštica (mogu i zamrznute)

1 dl vode

1 dl crvenog vina (slađeg)

prstohvat soli

1 kašika meda ili šećera

*
20 g putera ili margarina

2 kašike brašna

Još recepata Majstora amatera:

Priprema:

KORAK 1: Višnje preliti vodom i vinom, pošećeriti, posoliti i prokuvati desetak minuta.

KORAK 2: Brašno propržiti na puteru kao za zapršku, ali ne dozvoliti da potamni, već da ostane svetlo.

KORAK 3: U skuvane višnje uz lagano mešanje sipati uprženo brašno i kuvati sos na laganoj vatri sve dok ne dobije željenu gustinu. Gustina sosa se postiže tako što se u pregust sos dodaje voda, a u redak još malo uprženog brašna ili se sos duže ukuvava dok ne ispari tekućina. Do upotrebe sos ostaviti da se malo prohladi i dodatno lepo zgusne.

Savet uz ovaj recept

Ovaj sos se, naročito u Vojvodini, služi uz različita mesa. Možete ga koristiti i za deserte, ali onda umesto brašna upotrebite gustin koji ćete rastvoriti u malo hladne vode.

sos od višanja majstor amater
Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Pačetina i sos višanja – vrhunski gastro-ugođaj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar