Kuva Majstor amater: Gnječeni pasulj bez povoda i prinude

Gastro 12. okt. 202112:01
Podeli:
Foto: Shutterstock

Gnječeni pasulj, papula, meljanac, tučeni pasulj ili grah svejedno. Obavezno se služio za1 vreme posta i za posnu slavu. Svetog Nikolu naročito. Kako danas i ovih dana nije neko „posno crveno slovo“, papula nije obaveza, niti moranje posta. Ovo preukusno jelo biram i kuvam slobodno bez povoda i „prinude“. Kao nekad. Da se ne zaboravi. A ponajpre zbog dobrog zalogaja.

O AUTORU:

Sastojci:

1kg pasulja (vrsta pasulja koji najviše volite)

2 lista lovora

3 veće glavice luka – sitno naseckanog

2 dl ulja

so, biber

1 ravna kašika aleve paprike

3-4 čena belog luka – iseckanog

malo vegete,

Foto: Vladislav Mitić

Priprema:

KORAK 1: Pasulj koji je prenoćio u vodi staviti na vatru i kada proključa kuvati ga 10 – tak minuta, pa tu prvu vodu prosuti. Naliti drugu vodu, dodati lovor, pa pasulj kuvati na srednjoj vatri sve dok ne omekša, a opna ne popuca. Tako kuvan, procediti, a deo vode ostaviti.

PROČITAJTE JOŠ:

KORAK 2: Pasulj posoliti, pa dobro gnječiti uz dosipanje po malo vode u kojoj se pasulj kuvao, kako bi napravili kremastu masu gustine pire krompira.

KORAK 3: Luk pržiti na ulju i kad postane staklast dodati beli luk, malo vegete i alevu papriku , pa sve propržiti još jedan minut.

KORAK 4: Dve trećine tako spremljne zaprške dobro izmešati sa izgnječenim pasuljem.

Foto: Shutterstock

Posluženje:

Papulu servirati u lepu činiju, a pred samo poluženje dodati preostalu zagrejanu zapršku. Poslužiti obavezno i salatu od rotkve sa prazilukom.

Savet uz ovaj recept:

Pasulj možete skuvati i dan ranije, a pred služenje izgnječiti i zapržiti lukom i alevom paprikom.

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Kuva majstor amater: Ovaj srneći gulaš jede se viljuškom

***

Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar