Foto: Shutterstock

Prođe leto a ja ne predstavih, meni gotovo jedinu dopadljivu kombinaciju slanog i slatkog – pršutu sa dinjama.

Malo jelo, večera, predjelo ili desert!? Bez kuvanja, sveže. Zapravo ovo i nije neki, „pravi“ recept. Način pripreme i slaganja dinje, pršute, sira i po neke smokve, zavisi od nas samih i treba da bude, opušten, zabavan i kreatvan čin.

O autoru:

Ovo jelo je u Italiji toliko cenjeno, da su mu italijani posvetili festival “Sagra del melone e festa del prosciutto crudo”, koji se organizuje svake godine od 17-23 jula u Padovi. Nama su dinje još na dohvat ruke, pa neka ovo bude pozdrav letu koje je uveliko iza nas.

Sastojci

1 manja dinja

120 g sira – gorgonzole ili mocarele

120 g pršuta

2-3 smokve

malo majčine dušice ili nane (najbolje sveže)

i šaka rukole

Foto: Shutterstock

Za dresing:

1 kašika meda

sok od jednog limuna

2 kašike balzamiko sirćeta

so, biber

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Dinju očistiti, izrezati na kriške i umotati pršutom. Ili (i) složiti kanapee od pršuta i sira, pa poslužiti sa kriškama dinje. Ili (i) složiti kanapee od dinje, pršute i sira . Ili (i) sve to nekako drugačije, kako nam se učini zgodno. Dinje, sir i pršut posuti sa listićima majčine dušice ili nane.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2 – priprema dresinga: Ocediti sok od 1 limuna, dodati balzamiko sirće, med, malo bibra i sasvim malo soli, pa sve dobro izmešati. Ovom mešavinom isprskati kriške dinje i pripremljene kanapee, pa poslužiti.

Vinska preporuka

Ovu slatkasto – slanu kombinaciju dinje, pršute i sira najbolje je zaliti belom, po mogćnosti istarskom malvazijom.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva majstor amater: Gnječeni pasulj bez povoda i prinude

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar