fazan
Foto: Shutterstock

Fazan, kao i sva divljač, ima izuzetno zdravo, ukusno i niskokalorično meso, a ishrana koja se temelji na divljači dokazano jača naš imunitet. To je posledica odsustva stresa u životu divljači, kao i njihove raznovrsne ishrane koja uključuje i lekovito bilje. Meso divljači je u svetu visoko rangirano i veoma traženo. Kod nas to nije slučaj i uprkos svojim kvalitetima je, nažalost, nedovoljno zastupljena. Može se naći u nekim ekskluzivnijim restoranima, ali to je za one sa dubljim džepom. Sa druge strane, nemamo naviku da divljač sami spremamo. Izuzetak su porodice koje imaju sreću da im je neko od ukućana ili prijatelja lovac. Ipak, do fazana mogu doći i oni bez lovca u kući. Biće potrebna dobra volja, ali pre svega promena navika. To nama Srbima, istini za volju, ne ide baš od ruke. Ali nije ni nemoguće. Pogotovo ako inat proradi.

Sastojci

1 očišćen fazan

300 g svinjskog sala ili sirove slanine

so po ukusu i ½ kašičice karija

Za marinadu:

3 dl belog vina

1 glavica belog luka iseckanog na listiće

2 lista lovora

10-ak zrna bibera

1 grančica ruzmarina

so, biber

O autoru

*
Za krompir:

1 kg roze krompira

nekoliko šargarepa

2 kašike ulja

½ kašičice belog luka u prahu

½ kašičice aleve paprike

½ kašičice seckanog svežeg ruzmarina

1 kašičica vegete

so

Još recepata Majstora amatera

Priprema

KORAK 1: Očišćenog fazana oprati i dobro posušiti čistom krpom. Pomešati so sa karijem i utrljati izvana i iznutra po celoj površini, pa ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi 20-ak minuta.

KORAK 2 – marinada: U belo vino dodati beli luk, ruzmarin, lovor, so i biber, sjediniti smesu i preliti preko fazana. Ostaviti da tako odstoji barem 24 sata (može i 36). Za to vreme okrenuti ga nekoliko puta i prelivati sa marinadom kako bi bilo ravnomerno natopljeno i upilo začine.

KORAK 3: Kada je fazan mariniran, ocediti ga i dobro posušiti papirnim ubrusom (nikako se ne sme prati). Salo izrezati na duge tanje trake i njima sa svih strana obložiti pticu i učvrstiti čačkalicama ili uvezati kuhinjskim kanapom.

KORAK 4: Krompir oguliti, izrezati po dužini na četvrtke, posoliti, posuti sa malo vegete, aleve paprike, belog luka u prahu, ruzmarina i ulja.

KORAK 5: Sada fazana uviti u pek-papir ili alu-foliju. Staviti u pleh, najbolje zemljani sud, i oko njega začinjen krompir i šargarepu, pa u rernu zagrejanu na 180° C. Peći oko 40 minuta, s tim što u međuvremenu krompir treba jednom promešati. Potom skinuti foliju, odvojiti salo sa fazana, pa nastaviti peći još 20-ak minuta dok meso ne porumeni i dobije lepu braonkastu boju.

Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Ako svinjsko salo prethodno zamrznete, lakše će se kasnije rezati.

Foto: Shutterstock

Dužina pečenja zavisi od veličine fazana i vaše rerne. Zato, kada posle 40 minuta pečenja otvorite foliju, proverite da li je pečen. Ukoliko posle uboda čačkalice iz mesa još izlaze sokovi, pecite još malo u foliji i sa salom. U suprotnom nastavite dalje, po receptu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: POSNA DIJETA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar