Foto: Shutterstock

Gugl je, kako to i inače radi krajem svake godine, objavio listu najtraženijih pojmova u 2020. godini, globalno, ali i po zemljama. I dok je među najtraženijim pojmovima uopšte bio koronavirus, najtraženiji recept u Srbiji nije bio, kako mnogi očekuju, za domaći hleb, nego za – palačinke.

Pomislili bi mnogi da su zbog karantina i svega što nam se desilo ove godine Srbi na Guglu najviše kuckali recept za hleb, posebno ako znamo da je u jednom trenutku kvasac bio najtraženija roba u radnjama. Ipak, ispostavilo se da smo želeli da život malo zasladimo zbog sve muke koja nas je zadesila, pa smo najviše guglali – recept za palačinke.

Izvajamo za vas 10 najtraženijh jela na Guglu i proverene recepte uz koje će vam dan biti lepši. Prijatno!

Palačinke

Foto: Shutterstock

Za sve one koji ili ne žele ili ne smeju da jedu mleko i jaja tu je fantastičan recept za palačinke bez ovih namirnica. Razlika je skoro neprimetna, a ukus božanstven. Ako pak više volite one tradicionalne palačinke, umesto vode stavite mleko i u sastojke dodajte tri jajeta.

Sastojci:

1 l vode

500 g glatkog brašna

½ kesice praška za pecivo

4 kašičice šećera

1 kesica vanilin-šećera

½ kašičice soli

narendana korica od ½ limuna

Pročitajte još:

Priprema:

Zagrejte dobro tiganj s malo ulja, pa ulijte manju kutlaču smese za palačinke. Pecite oko minut sa obe strane, dok se ne pojave zlatne tufnice i ivice testa se ne odvoje od tiganja. Palačinke premažite filom po želji, dodajte i neku voćku i uživajte. Ne zaboravite i slanu varijantu – biće dovoljno da ih nafilujete nadevom od, recimo, mešavine barenog povrća i eto idealnog doručka.
Ako volite egzotičnije arome, tu je recept za arapske palačinke, za koje kažu da su najbolje na svetu.

Krofne

Sastojci:

1 kg brašna

3 čaše jogurta

1 čaša šećera

1 čaša ulja

3 jajeta

1 prašak za pecivo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ? Mat/Bakblogg (@zofias_kok)


Priprema:

Umesite dobro sve navedene sastojke. Mesite sve dok ne počne testo da se odvaja od ruke. S obzirom na to da nije potrebno čekati da testo naraste, odmah razvucite i čašom vadite krofnice. Ukoliko želite šuplje krofne, testo razvucite što tanje i vaditi krofne. Ukoliko, pak, želite pune krofne, ostavite malo deblje testo. Pržite ih vrelom ulju i tople uvaljajte u prah šećer. Po želji ih jedite uz džem ili krem, a odlične su i bez ičega!

Hleb

Hleb je i te kako moguće napraviti bez kvasca, a mi vam predlažemo jedan recept koji uspeva uvek.

Sastojci:

500 g pšeničnog belog brašna

2 kašike praška za pecivo

1 kašičica soli

310 ml mleka

Priprema:

Sastavite suve sastojke, sipajte mleko i pomešajte sve. Zatim testo lepo umesite na pobrašnjenoj radnoj površini. Oblikujte ga u elipsu, ali da ne bude previsoko, već debljine tri centimetra, da bi se lepo ispekao u sredini. Pecite oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni, dok hleb ne dobije svetlosmeđu boju.

Proja

Donosimo vam jedan „oboćen“ recept za proju.

Sastojci:

2 šolje kukuruznog belog brašna

1 šolja pšeničnog brašna

1 šolja kisele vode

1/2 šolje ulja

1 jaje

1 kašičica soli

1/2 kesice praška za pecivo

Priprema:

Sve sastojke umešati i umutiti da se dobije glatko, retko testo. Sipati u tepsiju koja je malo zauljena ili obložena papirom za pečenje. Peći oko 20-30 minuta na 250 stepeni kako bi se kora zapekla, a potom 10 minuta na 150 stepeni da se i unutrašnjost ravnomerno ispeče i bude mekana.

Kiflice

Pasulj

 

Koh

Sastojci:

6 jaja

12 kašika šećera

6 kašika griza

1 šipka vanile

1 l mleka

Pročitajte još:

Priprema

Penasto umutite belanca, dodajte šest kašika šećera uz neprestano mešanje. Dodajte žumanca i polako ih sjedinite s belancima. Umešajte griz i brašno, pa dodajte jezgro iz šipke vanile.

Stavite u podmazanu i brašnom posutu šerpu ili pleh. Na dno rerne stavite manju šerpicu sa vodom, pa rešetku i onda stavite koh – pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.

U međuvremenu skuvajte mleko sa ostatkom šećera i šipkom vanile. Kad se ohladi, izvadite vanilu i vrelo testo prelijte hladnim mlekom. Ostavite tri sata da upije.

Poslužite sa voćem, mada, može i sa šlagom, ali i sa karamel prelivom.

Lazanje

Mafini

Mafini su super izbor kad nemate mnogo vremena, kad ste gladni, kad se uželite domaćih slatkiša. Čini se, ništa bolje od njih jer možemo ih praviti i manje i veće, i tvrđe i mekše, sa svim mogućim dodacima. Evo jednog predloga za slatke koji će oduševiti svakog.

Sastojci:

2 jajeta

150 g šećera

3 kesice vanilin šećera

10 kašika ulja

1 kesica praška za pecivo

300 g mekog brašna

200 g jogurta

200 g mešavine zamrznutog crvenog voća

100 g kremića

mafini
Gotovi očas posla; Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Priprema:

Voće izvadite iz friza da se odledi i otpusti sok. Za to vreme umutite jaja, šećer, vanilin šećer, dodajte ulje i jogurt i na kraju umešajte brašno s praškom za pecivo. U kalup za mafine naređajte papirne korpice, napunite ih testom do pola i u svaki ubacite po kašičicu krema, pa kašičicu voća. Pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pogača

Osim one tradicionalne, obožavamo i fokaču, koja je zapravo vrsta pljosnate italijanske pogače. Pronašli smo savršen recept za vas.

Sastojci:

500 g belog poluoštrog brašna

300 g vode ili mleka

5 g svežeg kvasca

10 g soli

15 g maslinovog ulja

Priprema:

Pomešajte brašno i 150 g vode ili mleka, energično mesite, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 20 minuta.

Počnite da mesite dodajući izmrvljen kvasac i kada se ujednači, dodajte ostatak vode ili mleka i ulje. Nastavite da mesite dok testo ne ostane potpuno glatko i ujednačeno. Ostavite da odstoji oko 20 minuta, prekriveno, tako da vazduh ne ulazi u posudu.

Razvucite u krug, stavite fokaču u podmazan pleh koji se ne lepi ili na pek papir na koji ste takođe stavili ulje. Pleh treba da bude najmanje 30 x 40 cm veličine. Počnite da razvlačite testo. Ukoliko testo ima tendenciju da se skuplja, ostavite ga da odmori dodatnih 15 minuta, pa ga nakon toga razvucite iz nekoliko puta. Nakon toga, ostavite fokaču da narasta na sobnoj temperaturi (najbolje u kontrolisanom ambijentu na 22 do 24 stepena C).

Najbitnije je da se testo ne osuši na površini inače neće narasti ravnomerno. Kada se udvostruči, peče se u zagrejanoj rerni na 220/240°C 20 minuta.

Bonus trik

Ukoliko želite da vam fokača duže narasta, nakon faze mešanja ostavite testo da odmori na sobnoj temperaturi 20 min, a zatim prebacite u frižider i ostavite pokriveno 10 do 12 sati. Nakon toga, izvadite testo iz frižidera, ostavite 30 min na sobnoj temperaturi, stavite je u pleh i ostavite da narasta još dva sata. U ovom slučaju pecite na temperaturi od 260 stepeni C.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar