božićni kolač panetone recept
Foto: ac productions / Tetra Images / Profimedia

Uz proveren recept napravite tradicionalni praznični kolač poreklom iz Italije koji će biti svež do nedelju dana.

Panetone je tradicionalni božićni kolač koji je nastao u Milanu i vremenom je postao simbol Božića u celoj Italiji. To je zapravo dizano testo na bazi vode, brašna, žumanaca i maslaca kojem se dodaju suvo grožđe i kandirana pomorandžina kora. Kad se izvadi iz kalupa, dobija prepoznatljiv kupolast oblik. A uz recept za pravi domaći panetone ovaj kolač će uspeti i onima koji se slabo snalaze u kuhinji, pišu na sajtu Gloria.hr.

Pročitajte još:

Sastojci:

150 ml toplog mleka

2 kašičice suvog kvasca

100 g šećera

3 umućena jajeta

175 g otopljenog maslaca

3 kašike vina (marsala ili proseko)

1 kašičica ekstrakta vanile

500 g brašna (i još malo za radnu površinu)

½ kašičice soli

150 g suvog grožđa

4 kašike soka od pomorandže ili brendija

75 g kandirane korice pomorandže

ulje za podmašćivanje kalupa

Za još bolji izgled:

1 umućeno jaje

2 kašike mlevenih badema

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Mleko i kvasac pomešajte u maloj posudi.

Odvojeno umutite šećer i jaja dok ne dobijete kremastu smesu.

U većoj posudi umešajte rastopljen maslac, vino i ekstrakt vanile. Dodajte i brašno i so.

Mleko s kvascem stavite takođe u posudu za mešanje, dodajte smesu od jaja i šećera, pa mutite mikserom s nastavcima za dizano testo 10 minuta na najmanjoj brzini.

Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite smesu da se diže na toplom mestu sve dok se ne udvostruči, oko dva sata.

U međuvremenu natopite grožđice u soku od pomorandže ili brendiju.

Kalup za panetone dubine 18 cm podmažite uljem. Na dno stavite papir za pečenje i dvostrukim slojem papira za pečenje obložite stranice kalupa do 10 cm visine.

Testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu, umešajte grožđe i pomorandžinu koricu, pa lagano mesite tri do četiri minuta. Testo će biti meko i lepljivo, pa namastite ruke kako biste mogli da ga mesite.

Testo potom oblikujte u loptu i stavite u pripremljen kalup. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 45 minuta do sat vremena ili dok se opet ne udvostruči.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite gornju stranu panetonea umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite oko 55 minuta ili dok testo ne naraste dovoljno i ne dobije lepu zlatnu boju. Izvadite kolač iz kalupa i ostavite da se ohladi. Pre služenja pospite šećerom u prahu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar